Ik wil niet iedere dag ontbijten met brood. Niet zozeer vanwege de koolhydraten of de discussie over tarwe, maar meer omdat ik hou van variatie. Het smaakt me beter en het is gezonder, ik kan geen betere reden bedenken. En hou me ten goede, een donkerbruin broodje met oude kaas…yum! Maar waar kun je nou allemaal nog meer mee ontbijten ‘s ochtends? In deze blog vind je 10 alternatieven voor ontbijten met brood.
Havermoutpap
Met stip op nummer 1 bij ons thuis als alternatief voor brood: havermoutpap. Haver bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en is daardoor erg voedzaam. En de voedingsvezels zijn goed voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend. Kook de havermout met (plantaardige) melk en voeg daarna nog wat fruit en noten toe. Mijn ‘all time favourite’ is nog steeds havermout gekookt met amandelmelk en kaneel en geserveerd met gekarameliseerde (in ahornsiroop) stukjes appel.
Ontbijtsmoothie
Heb je haast of wil je snel veel gezonde voedingsstoffen binnen krijgen dan is een smoothie ideaal. Combineer fruit, groente, zaden, (plantaardige) melk of verse sappen tot jouw ideale smoothie. Je kunt er alle kanten mee op. Maak wat extra voor on the go. Of zet nog een beker klaar voor de volgende ochtend. En weet je trouwens dat je ook heel gezond kunt ontbijten met een chocolade milkshake?
Speltcrackers
Spelt is een hele voedzame graansoort. Het is lichter verteerbaar dan tarwe en het bevat geen lectine wat je insulineniveau verhoogt. Speltcrackers vind je bij de bio winkel en ik heb ze altijd in huis om te beleggen met kaas of andere vleeswaren. Ook heerlijk met plakjes avocado, peper, zout en een drupje olijfolie. Maar dan eigenlijk meer als middagsnack.
Ontbijtmuffins
Bak in het weekend een heel blik met ontbijtmuffins en bewaar ze daarna in de vriezer of in de koelkast. Zo heb je iedere dag een homemade ontbijtje wat smaakt als een gebakje. Het is wel handig als je ze dan gezond maakt. Bijvoorbeeld deze appel en kaneel muffins of havermoutmuffins met blauwe bessen.
Overnight oats
De laatste paar maanden was het een enorme trend: de overnight oats. Niets meer en minder dan een pot met havermout die je ‘s avonds alvast combineert met melk, noten en fruit en daarna in de koelkast zet. En dan krijg je ‘overnight’ een heerlijk ontbijtje wat je zo uit de koelkast kunt pakken om mee te nemen of direct op te eten.
Muesli met kwark
Nog zo’n makkelijk te maken ontbijt wat heerlijk en gezond is. Kies wel voor muesli zonder toegevoegde suikers zoals bijvoorbeeld de muesli met ekoland (mijn favoriet). Combineer het met (plantaardige) kwark of yoghurt, fruit, noten en superfoods en zoet met wat honing of agavesiroop.
Pannenkoeken
Ik ben echt de pannenkoekenkoningin thuis. Zeker 1 keer per week worden er pannenkoeken gebakken. Soms gewoon (lees: ongezond en dus wat minder geschikt voor het ontbijt), maar vaak genoeg ook gezond waarbij ik gebruik maak van andere meelsoorten, plantaardige melk en suikervervangers. Zo maakte ik bijvoorbeeld overheerlijke pannenkoeken van kokosmeel en deze versie met boekweitmeel met chiazaad en rood fruit was ook een te gek ontbijt.
Eitjes
Voor de hartige ontbijters onder jullie is een eitje als ontbijt ook een heerlijk alternatief. Natuurlijk kun je ze koken of bakken. Maar denk ook eens aan roerbakken met groenten of bereiden in de oven. Wil je er heel graag een stukje brood bij? Serveer het dan met een sneetje spelt- of roggebrood.
Quinoa
Ook van quinoa kun je een geweldig ontbijtje maken. Het is glutenvrij en zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Heb je nog quinoa over van de avondmaaltijd? Bewaar deze dan tot de volgende ochtend en maak er bijvoorbeeld deze quinoapap met rozijnen, kaneel en banaan van. Of deze quinoa met aardbeien en hazelnoten.
Appeltaart
Een van mijn meest recente ontdekkingen: ontbijten met gezonde appeltaart. Kan dat echt? Hoor ik je nu denken 😉 Ja hoor, dat kan echt! Kijk hier voor het recept.