10 kerstbrunch recepten om van te smullen

Wat ik zo heerlijk vind aan de kerstbrunch is dat je vaak van alles wat eet. Het liefst zie ik tijdens de kerstbrunch een tafel vol met zowel zoete als hartige gerechten. Ik ga dan zelf graag voor eenvoudige brunch recepten, want dan blijft er vooral genoeg tijd over om …

Wat ik zo heerlijk vind aan de kerstbrunch is dat je vaak van alles wat eet. Het liefst zie ik tijdens de kerstbrunch een tafel vol met zowel zoete als hartige gerechten. Ik ga dan zelf graag voor eenvoudige brunch recepten, want dan blijft er vooral genoeg tijd over om met elkaar te genieten van al dat lekkers.

In deze selectie vinden jullie 10 verschillende brunchrecepten met voor ieder wat wils. Hartige en zoete gerechten, geschikt om te delen maar ook om los te serveren en zowel met vlees als vegetarisch. Bij ieder gerecht heb ik ook aangegeven wat je kunt voorbereiden zodat je zonder kerstress aan tafel kunt. En misschien heb ik ook nog een aantal alternatieve recepten opgenomen, omdat ik niet kon kiezen ;-). Fijne kerst(brunch) allemaal!

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan hier mijn brunch kerstmenu, met totaal 9 recepten voor 3 brunchgangen; koud, warm en zoet & kaas.

Of ga direct naar:

1. Spectaculaire brunchplank

Eigenlijk is dit geen recept, maar wel een prachtige manier van presenteren tijdens de kerstbrunch. Door goed voor te bereiden en een beetje aandacht bij het opbouwen van de plank maak je een geweldige brunchplank waar iedereen van kan genieten. En nou maakten wij deze voor Pasen, maar dat kan natuurlijk ook perfect met Kerst.

En ook voor de zoetekauwen heb ik een leuke manier van presenteren.

2. Croissantpudding met blauwe bessen

Met een blikje croissantdeeg maak je deze zalige croissantpudding met blauwe bessen en pecannoten. De voorbereiding is een werkje van niks en daarna doet de oven de rest van het werk.

3. Hartige galette met zoete aardappel, biet, gorgonzola en hazelnoten

Het ziet er prachtig uit, is heel makkelijk om te maken en bij mij is er nog nooit eentje mislukt. Dan heb ik het over een galette natuurlijk! Oftewel een taart gemaakt van taart- of bladerdeeg die je vult met ingrediënten en daarna rondom ‘dichtklapt’. Mijn hartige galette vulde ik met een mengsel van gebakken zoete aardappel met rode biet, rode ui en kruiden. Daar ging ook nog wat appel door en ik combineerde de vulling met gorgonzola én hazelnoten. Dit wordt echt een spektakelstuk op de eettafel.

4. Kerstkrans met pistachespijs

Als je echt uit wil pakken tijdens de kerstbrunch zul je zeker scoren met deze fantastische kerstkrans met pistachespijs. Ik geef eerlijk toe, je bent er wel even mee bezig, maar het is het allemaal waard wanneer je een eerste hap neemt van deze heerlijkheid. Je kunt de kerstkrans een dag van tevoren bereiden en luchtdicht buiten de koelkast bewaren.

5. Hartige Griekse kiptaart

Voeg eens een Grieks vleugje toe aan je brunchtafel met deze hartige Griekse kiptaart, oftewel kotopita. Je kunt ‘m al een dag eerder maken en vlak voor de brunch nog even opwarmen in de oven.

griekse hartige kiptaart kotopita van elefteria 1

Je kunt een quiche eten als avondmaaltijd, lunch of hapje. Maar zo’n kleurrijke quiche misstaat ook zeker niet bij een brunch. Je kunt deze zalmquiche met biet en rucola al een dag eerder voorbereiden en vlak voor de brunch nog even oppiepen in de oven.

Tip: Meer recepten voor een quiche? Kijk op deze pagina voor al mijn quiche recepten. Deze vierkazenquiche met Port is ook een van mijn favorieten voor op de brunchtafel.

6. Rocky road brownies

Tijdens de kerstbrunch mag er van alles wat op tafel staan. Dus ook deze kerst rocky road brownies zijn zeer geoorloofd wat mij betreft. Pas wel op dat je er niet teveel van eet, dat kan namelijk zomaar gebeuren omdat ze zo schandalig lekker zijn. Je kunt de brownies een dag van tevoren maken.

Ben je meer van de traditionele brownies? Dan zijn deze brownies met pecannoten een heerlijke tip.

7. Hartige broodpudding met brie en bacon

Deze hartige broodpudding met brie en bacon staat ook wel bekend als strata en wordt in Amerika veel gegeten de dag na Thanksgiving met de restjes daarvan. En dat kan natuurlijk net zo goed met de dag na je kerstdiner. De basis zijn eieren, melk en kaas en daarnaast kun je toevoegen wat je lekker lijkt. Denk aan spinazie, paddenstoelen, restjes kalkoen of wat dan ook. Je kunt dit gerecht eventueel al een dag van tevoren bereiden en afgedekt bewaren in de koelkast, dat maakt ‘m zelfs extra lekker omdat het brood dan heerlijk zacht wordt.

8. Blueberry cheesecake flapjes met frangipane

Je hoort mij niet klagen als er ook een lekker gebakje tussen de brunchgerechten te vinden is. En als het deze blueberry cheesecake flapjes met frangipane betreft al helemaal niet. Die zijn namelijk echt verrukkelijk! Je kunt ze een dag van tevoren bereiden, bewaar ze dan in een luchtdichte verpakking buiten de koelkast en piep eventueel voor het serveren nog even op in de oven. Want nog een beetje warm zijn ze wel het lekkerst!

9. Huzarensalade met rode biet en kruiden

Met een kleurrijke salade op tafel tijdens de kerstbrunch creëer je gelijk een feestelijke sfeer. Deze huzarensalade met rode biet en kruiden is een vegetarische variant op de klassieke huzarensalade. En die vind ik eigenlijk nog lekkerder door de heerlijke balans in zoet en zuur. Je kunt dit gerecht prima een dag van tevoren bereiden en goed afgedekt in de koelkast bewaren. Je hoeft het voor het serveren dan alleen nog mooi op het bord te garneren.

Wil je een meer winterse salade serveren? Dan is deze salade met biet, peer en blauwe kaas een heerlijke tip.

salade met biet peer en blauwe kaas 1 1

10. Amandelcroissants

Als laatste deel ik een nieuw recept van dit jaar. Deze zelfgemaakte amandelcroissants vind ik zo fantastisch! Je kunt de siroop en frangipane al een dag eerder bereiden. Het bereiden en bakken van de croissants doe je vlak voor de brunch.

Wat je nodig hebt voor 6 croissants

    • 120 ml water
    • 60 gr suiker
    • 1/2 tl amandelextract
    • 75 gr boter, kamertemperatuur
    • 75 gr basterdsuiker
    • 1 ei, losgeklopt
    • 75 gr amandelmeel
    • 1 el bloem
    • 6 croissants, paar dagen oud
    • 80 gr garneeramandelen
    • poedersuiker

Bereidingswijze

Bereidingstijd: Voorbereiden 30 minuten (inclusief afkoelen) + bereiden 10 minuten + oven 15 – 20 minuten

1. Meng water, suiker en amandelextract in een pannetje. Verhit tot de suiker is opgelost en laat daarna nog 5 minuten pruttelen. Daarna volledig laten afkoelen.

2. Verwarm de oven voor op 175 ˚C en bekleed een bakblik met bakpapier.

3. Klop boter, basterdsuiker, ei, amandelmeel en bloem met de (hand)mixer tot een samenhangend geheel. Dit is je frangipane waarmee straks de croissants worden besmeerd.

4. Snijd de croissants open met een scherp mes, maar snijd niet helemaal door. Kwast de binnenzijden volledig in met de siroop. Besmeer daarna de onderkant met een royale hoeveelheid van de frangipane. Leg de bovenkant erop en smeer daar ook nog wat frangipane over. Bestrooi met garneeramandelen.

5. Leg de amandelcroissant op het bakblik en bak ze 15 – 20 minuten tot de amandelen goudbruin van kleur zijn.

6. Laat iets afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer.

Bewaar deze kerstbrunch recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

10 makkelijke en feestelijke recepten voor de kerstbrunch. Zowel hartig als zoet en warm en koud voor de kerst brunch. Ook heerlijk voor kinderen natuurlijk. Recepten met vlees maar ook vegetarische makkelijke en snelle recepten. #brunch #kerstmis #francscakookt

Dit was mijn selectie van kerstbrunch recepten voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer