Hoe kom je in de kerstsfeer? Met een gezellige borrel met kersthapjes natuurlijk! Vergeet dus niet naast je hele kerstdiner ook voor de hapjes voor de kerstborrel te zorgen. Geen paniek als je daar misschien nog niet over na hebt gedacht, want in dit artikel vind je 10 verschillende kersthapjes die helemaal niet moeilijk om te maken zijn én ik geef je bij ieder recept voorbereidingstips.
Wil je dit jaar je kerstdiner met een tafel vol kersthapjes maken? Bekijk dan eens mijn nieuwe tapas kerstmenu! Een kerstmenu met 9 verschillende kleine gerechtjes die in 3 gangen kunnen worden geserveerd. Hier vind je alle recepten, kook- en stylingtips.
Of ga direct naar:
- Mijn kerstmenu’s
- 10 kerstbrunch recepten om van te smullen
- 10 feestelijke kerst voorgerechten
- 10 zalige kerst hoofdgerechten
- 10 heerlijke kerstdesserts
- 10 vegetarische kerstrecepten
- Kinderkerstmenu voor kleine lekkerbekken
- Al mijn feestelijke kerstrecepten!
1. Arancini alla Milanese
Ga je toevallig nog risotto maken of heb je nog risotto over? Gooi deze dan vooral niet weg, want met de risotto van een dag (of twee) oud kun je arancini, oftewel risottoballetjes gevuld met kaas, maken. Wij kozen ervoor om Arancini alla Milanese te maken, maar je kunt de balletjes maken met welke risotto dan ook! Natuurlijk kun je er ook bewust risotto voor maken, goed idee zelfs. Die maak je dan de dag voordat je de arancini wil serveren, vlak voor het serveren paneer je de balletjes en frituur je ze.
2. Snelle borrelplank met tapas en zelfgemaakte ham- en champignonmousse
Deze borrelplank heb je in 15 minuten samengesteld met lekkere tapas, crostini’s, stokbrood en wat zelfgemaakte mousse smeersels die je al een dag eerder kunt voorbereiden. Hier vind je het recept voor de hammousse en hier het recept voor de vegetarische champignonmousse.
Naast deze twee mousse-varianten kun je ervoor kiezen om nog een aantal makkelijke hapjes te maken. Of kleed de borrelplank verder aan met gekochte tapas en hapjes. Denk aan worstjes, blokjes kaas, olijven, cherrytomaten en… tja, eigenlijk alles wat je lekker vindt om mee te borrelen.
Natuurlijk mag de kerstborrelboom ook niet ontbreken in deze lijst. Het blijft een leuk en super makkelijk hapje voor de Kerst! Qua voorbereiding kun je de blokjes kaas alvast voorsnijden en afgedekt bewaren in de koelkast, maak tot een uur van tevoren de plank klaar. Dan kan de kaas ook mooi op kamertemperatuur komen.
3. Vijgen met geitenkaas en pistache
Deze vijgen met geitenkaas en pistache zijn een fantastisch kersthapje omdat het super eenvoudig om te maken is en in al zijn eenvoud ook geweldig smaakt. De enige voorbereiding die voor dit hapje essentieel is, is de juiste ingrediënten in huis halen en dan heb je voor de bereiding nog maar 10 minuten nodig!
Tip: Hou je van vijgen in een hapje? Kijk dan ook eens naar dit recept voor naanpizza met geitenkaas, vijgen en balsamico.
4. Tomatentapenade met oregano
Wat toastjes of stukjes stokbrood met huisgemaakte smeersels doen het natuurlijk altijd goed bij de borrel. En dat geldt evengoed voor de kerstborrel! Helemaal super is dat je de smeersels al van tevoren kunt bereiden. Dat geldt voor deze heerlijke tomatentapenade met oregano, maar ook voor deze 3 makkelijke smeersels, de lekkerste kruidenboter, paprikahummus en makreelsalade.
5. Spiesjes met chorizo, champignons en kruidensaus
Voor deze spiesjes karameliseer je de chorizo eerst in port met honing en dat resulteert in een heerlijk samenspel van zoete tonen met de kenmerkende smaak van chorizo. Gecombineerd met de kastanjechampignons is ‘ie helemaal af. Wil je een vegetarische variant? Karameliseer dan wat aubergine in port en honing en voeg daar wat gerookt paprikapoeder aan toe (voor het rokerige effect wat je ook krijgt met chorizo). Rijg de aubergineblokjes op de spiesjes samen met de champignons.
De spiesjes zijn trouwens heel makkelijk om voor te bereiden. Je kunt alle onderdelen eerder op de dag maken en in de koelkast bewaren tot gebruik. De chorizo en champignons verwarm je op 100 graden in de oven voordat je er spiesjes van rijgt.
6. Gravad lax met gin
Kijk nou wat een prachtig plaatje van deze gravad lax met gin. Voor de mensen die even vergeten zijn wat gravad lax ook alweer is: het is een gerecht wat is ontstaan in Scandinavië. De kraakverse zalm wordt in ieder geval gemarineerd met zout, peper, suiker en dille. Heel veel dille. Door de zalm goed in te pakken en te bewaren op lage temperatuur trekken alle smaken optimaal in de zalm. Het is een werkje van niks, je moet er alleen wat geduld voor hebben, ongeveer 48 uur. Want zo lang heeft het nodig in de koelkast voor de optimale smaak. Na het marineren snijd je de zalm in flinterdunne plakken en die serveer je als hapje bij de borrel of brunch of als voorgerecht. Lekker met een dille-mosterdaus, waarvoor ik je ook het recept geef.
7. Pancettahapjes met geitenkaas, appel en salie
Hapjes die je vooraf kunt maken tijdens de feestdagen zijn de beste. Vooral als ze zo lekker smaken als deze pancettahapjes met geitenkaas, appel en salie. Van de plakjes pancetta maak je de bakjes in een muffinblik en die worden gevuld met een heerlijk mengsel van blokjes aardappel met appel en zachte geitenkaas. Je kunt de hapjes al een dag eerder bereiden en bakken. Je bewaart ze daarna afgedekt in de koelkast. Piep ze dan nog wel even op in de oven vlak voordat je gaat serveren.
8. Bruschetta met passata, basilicum en verse tomaat
Bruschetta’s doen het bij alle feestelijke borrels goed en deze bruschetta met passata, basilicum en verse tomaat is een topper onder de bruschetta’s. Serveer deze of maak een combi met andere bruschetta’s zoals deze bruschetta met ansjovis, rucola en balsamico tomaatjes, bruschetta’s met ‘nduja of deze kerst bruschetta’s. De topping van de bruschetta’s kun je allemaal van te voren al bereiden en klaarzetten, voor serveren bak je de broodjes dan alleen nog af en beleg je ze.
Ook heel lekker: Cranberrycompote is voor mij onlosmakelijk verbonden met Kerst en ik gebruik het overal voor. Van ontbijt t/m diner en ook voor hapjes. Zoals in deze crostini met camembert en cranberrycompote bijvoorbeeld. Je kunt het bijna geen recept noemen, zo makkelijk zijn ze om te maken. Maar dat is juist fijn, vooral tijdens de kerstdagen. De cranberrycompote kun je tot 3 dagen eerder maken en goed afgesloten in de koelkast bewaren.
9. Feestelijke kaasplank
Wil je echt helemaal losgaan tijdens de kerstborrel? Serveer dan deze feestelijke kaasplank vol lekkere kersthapjes. Het leuke aan deze plank is niet alleen dat de hapjes heel lekker zijn, het ziet er ook nog eens heel sfeervol uit! Je kunt vrijwel alles van tevoren bereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. De camembert serveer je alleen rechtstreeks uit de oven zodat deze nog warm is. En het roggebrood en soepstengels beleg je pas op het laatst omdat ze anders zacht worden.
Tip: Ik heb nog meer feestelijke borrelplanken op mijn blog staan. Zoals deze visborrelplank en deze spectaculaire brunchplank. Of maak eens een tafel vol antipasti, hier vind je daar alle recepten voor.
10. Worstenbroodjes met kipgehakt
Kleine worstenbroodjes zijn altijd lekker voor de borrel. Deze keer maakten we worstenbroodjes met kipgehakt als kersthapjes. Je kunt de worstenbroodjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking en warm ze vlak voor de borrel op in de oven, 10 minuten op 100 ˚C.
Wat je nodig hebt voor 24 worstenbroodjes
-
- 1 sjalot, gesnipperd
- zonnebloemolie
- 300 gr kipgehakt
- 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
- 1 tl worcestersaus
- 1/2 tl knoflookpoeder
- zeezout
- zwarte peper
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt
- 1 el wit sesamzaad
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 25 minuten + 25 minuten oventijd
1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C en bekleed een bakblik met bakpapier.
2. Fruit de sjalot 5 minuten in 1 el olie. Schep uit de pan en laat iets afkoelen.
3. Meng het kipgehakt met de sjalot, tijm, worcestersaus, knoflookpoeder, snuf zout en peper in een kom. Kneed kort door elkaar.
4. Rol het bladerdeeg uit en snijd de plak in de lengte door zodat je 2 langwerpige plakken krijgt. Leg op iedere plak aan de bovenkant een dunne rol van het kipgehaktmengsel. Laat daarbij aan de bovenkant een stukje van het bladerdeeg vrij. Sla het onderste deel van het bladerdeeg over de vulling heen en druk de uiteinden van het bladerdeeg dicht. Snijd vervolgens iedere rol in 12 mini broodjes.
5. Leg de worstenbroodjes op het bakpapier en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Druk de zijkant van het bladerdeeg in met een vork en bestrooi de broodjes met wit sesamzaad.
6. Bak circa 25 minuten in de oven tot ze mooi bruin van kleur zijn. Houd het in de gaten vanaf 20 minuten en laat eventueel en laat eventueel nog een paar minuten extra in de oven staan.
Bewaar deze kersthapjes op Pinterest!
Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Tekst: Francesca