Peulvruchten is een verzamelnaam voor alles wat groeit met zaden erin, peulen met zaden dus. Dan hebben we het bijvoorbeeld over bruine bonen, doperwten, linzen, kikkererwten, cannellini bonen, kouseband, sperziebonen, spliterwten en ga zo maar door. Meestal eten we alleen de zaden, maar soms ook met peul en al. Zoals bijvoorbeeld snijbonen en kouseband. Peulvruchten zijn super als bijgerecht of als vervanger van vlees en vis. Omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen zoals zetmeel (koolhydraten), eiwit, B-vitamine, ijzer, en voedingsvezels. En als je een paar blikken met peulvruchten op voorraad hebt, kun je op drukke dagen binnen mum van tijd een gezonde en lekkere maaltijd op tafel toveren. De gedroogde, die je eerst x aantal uren laat weken, blijven echter toch het meest smakelijk. Maar ja, daar moet je wel tijd voor hebben of het goed inplannen. Er zijn bonen bij die wel 12 tot 24 uur moeten weken en dan haak ik al snel af met mijn impulsief gedreven leven. Maar voor een zak borlotti bonen uit Italië wil ik nog wel eens een uitzondering maken. Ook handig: bewaar een pak doperwten en tuinbonen in je diepvries. Zo heb je altijd een voorraadje waarmee je een lekker bijgerecht kunt maken.
Dat je veel meer kunt met deze stevige jongens laat ik je vandaag zien met 10 recepten waar de peulvruchten in de hoofdrol staan.
Salade met linzen, tomaat en pistache
Zwarte bonen burger met pompoen
Salade van borlotti bonen, knoflook en rucola
Geroosterde kikkererwten met een bite
Linguine met boontjes, tomaat en kalkoen
Gegrilde kalfskoteletten met bonenfeest
Surinaamse bruine bonen met rijst
Ravioli met broccoli en tuinbonen
Lamsgehakt met linzen, koriander en zilvervliesrijst
Salade met tonijn, kikkererwten en avocado
Wat zijn jullie favoriete recepten met peulvruchten? Laat het me weten, ik ben reuze benieuwd.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.