Na de kerstcocktail en de bijbehorende hapjes voor de kerstborrel wordt het nu tijd voor de amuse van het 7-gangen co-bloggers kerstmenu. En daarvoor hebben we vandaag maar liefst 2 makkelijke kerst amuses. Een amuse is een zeer klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. ‘Amuse’ is een Frans woord wat letterlijk vermaak (voor de mond) betekent.
Amuses zien er vaak erg ingewikkeld uit. Laat je hier niet door afschrikken, neem van mij aan dat het niet zo moeilijk blijkt te zijn om iets indrukwekkends neer te zetten. Door een amuse gezellig te presenteren bereik je al snel de ‘wow-factor’. Ik heb voor twee amuses gekozen die je heel eenvoudig op amuselepels kunt presenteren. Kies één amuse of presenteer twee verschillende amuses per persoon. Succes gegarandeerd!
Wat je nodig hebt voor 4 champignon-rosbief amuses
– 1/2 liter droge witte wijn
– 1 citroen
– handvol verse peterselie
– 2 teentjes knoflook
– 4 kastanjechampignons
– 4 plakjes rosbief
– zeezout
Wat je gaat doen
Zet een pannetje op hoog vuur en doe hier de wijn in. Er moet een flinke scheut citroensap bij de wijn, dus snijd de citroen in twee helften en knijp deze uit boven het pannetje. Knip/hak wat peterselie  fijn (niet te zuinig) en doe dit bij het mengsel in het pannetje. Tot slot, voeg  2 geperste tenen knoflook en een flinke snuf zeezout toe. Dit geurige mengsel laat je 3 minuten op laag vuur koken, roer af en toe even door.
Verwijder ondertussen de stammetjes van de champignons. Doe dit voorzichtig zodat je de champignons niet beschadigt. Je houdt nu alleen de hoedjes over. Leg de hoedjes voorzichtig in het pannetje en draai het vuur uit. De champignons zuigen zich nu vol met de marinade. Laat alles rustig afkoelen, na 2 uur hoeven de champignons er pas weer uit. Af en toe even voorzichtig omscheppen.
Na 2 uur haal je de champignons uit de marinade (let op: gooi de marinade niet weg!). Laat ze even goed uitlekken. Presenteer de amuses op een amuselepel die je als volgt opmaakt: pak een champignon en leg deze met de opening naar boven op de lepel. Maak een mooi roosje van een plakje rosbief en duw dit in de opening van de champignon. Om het af te maken leg je wat gemarineerde peterselie op de rosbief, deze pak je dus gewoon uit de marinade. En klaar!
Wat je nodig hebt voor 4 dadel-geitenkaas amuses
– 4 dadels zonder pit
– 4 theelepels zachte geitenkaas
– 4 plakjes ham naar keuze (bijvoorbeeld Serranoham of rauwe ham)
Wat je gaat doen
Verwarm de grill voor. Snijd een dadel in de lengte open zodat je die open kunt klappen. Laat de dadel aan de onderkant heel. Schep een dotje geitenkaas in de dadel. Rol een dun plakje ham op, of snijd een plakje ham in een mooi dun reepje, en bind hiermee de dadel bijeen. Probeer de ham aan de bovenkant samen te knijpen (of te draaien) tot een strikje of knoopje. Zo blijft alles mooi zitten. Plaats de gevulde dadels onder de grill en blijf erbij, het hoeft maar heel even. Houd de ham in de gaten: als die krokant is, zijn je amuses klaar. Serveer ze direct uit de grill, ze zijn dan nog lauwwarm en de ham is heerlijk krokant. Presenteer ze op een amuselepel. Eet smakelijk!
Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!
Deze blog is een bijdrage van co-blogger Marjolijn.