Samenwerking – Wat ben ik aan het genieten van dit mooie weer in combinatie met mijn barbecue in de tuin! Misschien zelfs wel meer nu, omdat we bijna alleen nog maar thuis zijn. Onze woonkamer is deels verplaatst naar de tuin en ik gebruik de barbecue als verlengde keuken, we steken ‘m gemiddeld drie keer per week aan en ik maak er van alles op. Mijn kinderen juichen nog net niet als ik de kolen aansteek ;-).
Vandaag ga ik jullie verblijden met niet één, maar twee heerlijke groentegerechten van de barbecue! Want je hoeft echt niet iedere keer vlees of vis te grillen. Er zijn nog zoveel andere gerechten die je erop kunt maken en aubergine is daar fantastisch voor. Daarom vandaag twee recepten voor aubergine van de barbecue mét wijntip erbij. Deze recepten zijn zo smaakvol dat je er ook geen extra saus bij hoeft te serveren. Lekker en bewust dus, ideale recepten voor een heerlijke vegetarische barbecue maaltijd.
Goed eten en lekker barbecueën samen met PLUS
PLUS heeft mij gevraagd of ik samen met Leonie van GWESSE barbecue recepten wilde ontwikkelen. Eerst zouden we daarvoor samen achter de barbecue gaan staan, maar dat is nu natuurlijk geen optie. Dus Leonie stuurde mij een videobericht, liet PLUS de boodschappen bij me thuis afleveren en daarmee ging ik vervolgens in mijn eigen tuin aan de slag.
Gegrilde aubergine van de barbecue met rozemarijn, granaatappel en mozzarella
Ik maakte haar favoriete aubergine met rozemarijn, granaatappel en mozzarella recept en dat was echt zalig! In dit filmpje zie je precies hoe ik het gemaakt heb. Inclusief Zayne’s tip hoe je zo snel mogelijk een aubergine op (of eigenlijk in) de barbecue kunt bereiden. Maar misschien moeten jullie dat thuis niet herhalen ;-).
Willen jullie Leonie’s recept ook een keer thuis maken op de barbecue? Kijk dan hier voor het recept. Daarbij heb ik natuurlijk ook een lekkere wijntip: serveer er een glas gekoelde Sauvignon Blanc bij. Bijvoorbeeld de Casa del Duque Sauvignon Blanc. Wist je trouwens dat PLUS is uitgeroepen tot beste wijnsupermarkt van Nederland? Deze heerlijke wijn vind je dan ook in hun assortiment voor de betaalbare prijs van € 3,99.
Gestoofde aubergine van de barbecue met tomaat, knoflook en rozemarijn
Leonie daagde me uit om ook een twist te maken op haar recept. Daarvoor gebruikte ik uiteraard aubergine en aangezien ik nog rozemarijn over had, heb ik die ook verwerkt in mijn recept. Mijn gestoofde aubergine met tomaat, knoflook en rozemarijn werd echt zalig en we hebben ervan gesmuld. Zet de schaal gewoon op tafel en serveer er knapperig stokbrood bij waarmee je lekker in de saus kunt dopen. Genieten!
Voordat we gaan koken nog even de wijntip. Kies voor de witte Zuydpunt Chenin Viognier of de Diamarine VdP Méditerranée Rosé. Beide te vinden in het wijnassortiment van PLUS.
Ingrediënten
- 2 aubergines
- bakolijfolie
- 1 ui, in grove stukken gehakt
- 4 hele tenen knoflook, geplet
- zout
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
- 1 el verse blaadjes rozemarijn, fijngehakt + extra takjes voor garnering
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl suiker
- zwarte peper
- serveer erbij: stokbrood, flatbread of naan
Ook nodig
- skillet (gietijzeren koekenpan) of andere hittebestendige pan voor op de barbecue
Aan de slag!
- Steek de barbecue aan en breng ‘m naar een temperatuur van 180 graden. Leg een (gietijzeren) rooster in de barbecue en verwarm.
- Snijd de aubergines in lange plakken, kwast ze in met bakolijfolie en grill ze daarna helemaal zacht op het rooster van de barbecue. Hak de aubergine daarna in grove stukken.
- Zet de skillet of andere hittebestendige pan op het rooster in de barbecue en laat goed heet worden.
- Voeg een scheutje bakolijfolie toe aan de skillet en fruit de ui en knoflook een paar minuten met een snufje zout.
- Roer het gerookt paprikapoeder en de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Schep de aubergine erdoor en bak nog een paar minuten.
- Voeg de tomatenblokjes, rozemarijn, balsamicoazijn en suiker toe en roer goed door.
- Sluit het deksel van de barbecue en laat 45 - 60 minuten stoven. Zorg dat de temperatuur niet boven de 180 graden komt en proef tussentijds. Vind je de saus nog iets te zuur? Voeg dan wat extra suiker toe. Je wilt een goede balans tussen kruidig, zuur en zoet.
- Haal de skillet voorzichtig van de barbecue en garneer met kleine takjes rozemarijn en wat gemalen zwarte peper.
- Serveer de gestoofde aubergine met stokbrood, flatbread of naan en je favoriete wijn (of ander drankje natuurlijk).
Notities
- Dit is een voor- of bijgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen.
- Bereiding: 30 minuten + Stoven: 45 - 60 minuten.
Ik hoop dat je net zo hard gaat genieten van deze recepten voor aubergine van de barbecue als ik deed!
Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.
Recept aubergine met rozemarijn, granaatappel en mozzarella: Leonie (geïnspireerd op een recept uit het Big Green Egg Kookboek), Fotografie: Francesca
Recept aubergine met tomaat, knoflook en rozemarijn: Francesca, Fotografie: Francesca