Sinds wij een Big Green Egg in de tuin hebben staan, krijg ik regelmatig de vraag wat je er dan allemaal meer mee kunt doen dan ‘alleen’ grillen. Eigenlijk kun je er bijna alles mee wat je binnen ook in je keuken zou doen. Waaronder bakken in de oven. Want je kamado barbecue is in feite ook een oven. Desserts van de barbecue kun je er dus ook goed mee maken! Zoals geroosterde ananas en muffins bakken bijvoorbeeld en dat is precies wat ik heb gedaan.
In deze blog vind je drie verschillend desserts van de barbecue. Twee manieren voor gegrilde ananas en blueberry muffins met lemon curd. Die laatste proefde ik voor het eerst op de Flavour Fair en ik was direct verkocht. Het recept vond ik terug in het Big Green Egg’s Flavour Fair kookboek en ik ging aan de slag. Zo lekker zijn deze! Daar ga je je eters echt mee verrassen.
Tja, en dan de gegrilde ananas… is eigenlijk altijd goed als dessert, vinden jullie ook niet?
Desserts van de barbecue: Ananas van de barbecue op twee manieren
Wat je nodig hebt
Gegrild:
-
- 1 hele ananas
- om te serveren: denk aan ijs, room, custard of fruit
Gestoofd:
-
- 1 hele ananas
- sap van 1 citroen
- schenkbare bloemenhoning
- handje verse munt, alleen de blaadjes
- optioneel: eetbare bloemetjes
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 – 50 minuten
Ik heb ontdekt dat je de ananas op twee manieren kunt bereiden op je barbecue. Grillen op hogere temperatuur of langzaam laten ‘stoven’ in de restwarmte als je ei aan het afkoelen is. Allebei heerlijk, leuk om mee te variëren.
Voor de gegrilde ananas snijd je de ananas in 4 stukken in de lengte. Verwarm de barbecue met een (gietijzeren) rooster tot 180 graden. Leg de stukken ananas op het rooster en grill ze 4 minuten. Draai de stukken dan een kwartslag met een spatel en rooster dezelfde kant nog 4 minuten. Zo krijg je een mooi ruitjespatroon en de ananas krijgt een heerlijke gekarameliseerde smaak. Draai de stukken ananas nu om en herhaal dit. Serveer vervolgens naar keuze. Op mijn bordje serveerde ik de ananas met gegrild suikerbrood (ging ook even kort op de barbecue) aardbeien en rabarbercompote. Maar ook met vanille ijs, mascarponeroom of custard smaakt het heerlijk.
Voor de gestoofde ananas sneed ik de ananas wederom in 4 stukken. Terwijl de barbecue aan het afkoelen is (vanaf een graad of 150) leg je de stukken ananas op het rooster. Laat ze ongeveer 30 – 45 minuten liggen (afhankelijk van de temperatuur), draai af en toe om. Klop in de tussentijd het citroensap los met 2 tot 3 eetlepels bloemenhoning. Proef om de juiste balans tussen zuur en zoet te vinden. Hak de helft van de blaadjes munt fijn en roer deze door het citroen-honingmengsel. Serveer de stukken ananas op een schaal en snijd ze in de schil in plakken. Schenk het citroen-honingmengsel erover en garneer met blaadjes munt en eventueel eetbare bloemetjes. Serveer direct.
Desserts van de barbecue: Blueberry muffins van de barbecue met lemon curd
Noot vooraf: ik maakte alleen de blueberry muffins op mijn barbecue, de lemon curd maakte ik met mijn eigen recept en daar had ik al een potje van in de koelkast staan. Maar de lemon curd kun je dus ook op de Big Green Egg of een andere barbecue maken! Het recept daarvoor vind je hieronder.
Wat je nodig hebt
Voor de lemon curd:
-
- rasp en sap van 2 biologische citroenen
- 175 gr suiker
- 125 gr boter
- 2 eieren
Voor 12 muffins:
-
- 125 gr boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 120 gr suiker
- 5 gr vanillesuiker
- 250 gr bloem
- 8 gr bakpoeder
- snufje zout
- 2 eieren
- 125 ml melk
- 1 biologische citroen
- 200 gr blauwe bessen
Verder nodig, voor een bereiding op een Egg (voor andere barbecues hebben ze deze accessoires vast ook):
-
- rooster + 2x Cast Iron Sauce Pot of andere gietijzeren pannetjes (voor de lemon curd)
- convEGGtor + Baking Stone + aluminium muffinblik (voor de muffins)
Wat je gaat doen
Bereiding lemon curd: 15 minuten + Bereiding muffins: 30 minuten
1. Verwarm de barbecue tot 180 graden met het rooster.
2. Meng het rasp en sap van de 2 citroenen met de suiker en boter in een Cast Iron Sauce Pan. Zet het pannetje op het rooster en verwarm tot de boter is gesmolten. Haal van het vuur als je denkt dat het te snel gaat. Eenmaal gesmolten haal je het pannetje er helemaal vanaf.
3. Breek de eieren in een tweede sauspan, roer ze los en zet de pan op het rooster. Schenk direct het citroenmengsel er al roerende bij. Blijf roeren en verwarm tot ongeveer 90 graden. De lemon curd zal dan ongeveer de dikte van vla hebben. Schenk over in een pot of bakje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Lemon curd die je straks over hebt, kun je nog prima een week afgedekt in de koelkast bewaren (ik bewaar het soms zelfs langer).
4. Haal het rooster uit je barbecue en plaats de convEGGtor. Leg het rooster terug en leg hier de Baking Stone op. Sluit het deksel en breng weer naar een temperatuur van 180 graden.
5. Klop ondertussen voor de muffins de boter, suiker en vanillesuiker luchtig in een kom. Blijf kloppen en voeg de bloem, bakpoeder en het zout toe. Klop vervolgens de eieren en melk erdoor. Rasp de citroenschil boven de kom fijn. Halveer de citroen en knijp het sap boven de kom uit. Meng goed zodat je een mooi egaal beslag krijgt. Spatel tenslotte de blauwe bessen erdoor.
6. Vet je aluminium muffinblik (aluminium muffinvormpjes werken ook) goed in met boter en vul ze voor 2/3 met het beslag. Zet het blik op de Baking Stone, sluit de deksel en bak de muffins in ongeveer 16 minuten goudbruin en gaar.
7. Haal de muffins uit het ei en laat ze iets afkoelen. Serveer ze lauwwarm met de lemon curd. En geniet!
Geniet van deze desserts van de barbecue!
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Recept ananas: Francesca, Recept muffins: Wijnand Kookt voor Big Green Egg, Fotografie: DeedyLicious
De Big Green Egg heb ik gekregen van Big Green Egg Nederland. Alle barbecue recepten die ik ermee maak zijn op eigen initiatief. Lees ook hier mijn disclaimer.