Na mijn aubergine recepten van vorige week staan er vandaag weer een aantal heerlijke barbecue gerechten voor jullie op het menu. Deze keer zelfs twee vegan barbecue recepten! En heel eerlijk, daarvoor ben ik een beetje buiten mijn comfort zone gegaan. Want alhoewel ik veel groenten grill op mijn barbecue, voeg ik altijd nog wel iets van vlees, vis of kip toe aan het geheel. Terwijl een dag vegetarisch of vegan barbecueën ook heerlijk is en beter voor mens en planeet.
Ik ben aan de slag gegaan met een geweldig basisingrediënt voor de vegan barbecue en dat is de portobello. Je kunt ‘m natuurlijk in z’n geheel barbecueën, daar leent de portobello zich perfect voor. Maar ik ben een stapje verder gegaan. Zo vind je vandaag een heerlijke portobello burger én pulled portobello wraps in deze blog. Twee barbecue gerechten waar ik ontzettend vrolijk van werd na de eerste hap!
Vegan barbecue: Kruidige portobello burgers met sla, tomaat en rode ui
Ik bereidde Jennie’s kruidige portobello burgers met sla, tomaat en rode ui en die vond ik heerlijk! Vooral de dressing van de portobello’s maken de smaak van deze vegan burgers zo bijzonder. De portobello burgers behouden hun stevigheid op het broodje, maar zijn toch heel sappig van binnen. Heerlijk in combinatie met de frisse sla en tomaat en het licht pittige van de rode ui.
Willen jullie Jennie’s recept ook een keer thuis maken op de barbecue? Kijk dan hier voor het recept. Goed om te weten: bij PLUS hebben ze een ruim vegan barbecue assortiment. Naast de portobello’s en andere groenten vind je ook vegan barbecue broodjes of ciabattini’s en vegan barbecuesaus in het assortiment.
Vegan barbecue: Pulled portobello taco’s met lente-ui en tomaat
Jennie daagde me uit om ook een twist te maken op haar recept. Wederom met portobello’s als basis, maar dan in een andere vorm. Ik heb al tijden pulled portobello op mijn kooklijstje staan. Dat is niets anders dan gegaarde portobello die je daarna met twee vorken in sliertjes trekt. Een heerlijke basis voor een wok, stoofschotel, op een broodje of in dit geval in een taco. Vooral in combinatie met de lekkere dressing die ik erbij heb gemaakt. Ik vond ze echt zalig! En zelfs mijn Mr. (die vegan gerechten soms nog best lastig vindt, maar wel altijd alles probeert) was helemaal om. Ik zag een grote glimlach op zijn gezicht verschijnen na de eerste hap.
De tortilla wraps die ik hiervoor heb gebruikt zijn uiteraard ook helemaal vegan!
Ingrediënten
- 2 grote of 4 kleine portobello’s
- zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 tl fijngehakte gember
- 2 el sojasaus
- 2 el PLUS barbecuesaus, vegan
- 4 mini tortilla wraps
- 50 gr wortel julienne
- 50 gr cherrytomaten, in kwarten
- 2 tl sesamzaad, geroosterd
- 2 stengels lente-ui, in ringetjes
Ook nodig
- een gietijzeren plancha (bakplaat) of hittebestendige wok of skillet (gietijzer koekenpan) voor op de barbecue
Aan de slag!
- Steek de barbecue aan en breng ‘m naar een temperatuur van 180 graden. Leg een (gietijzeren) rooster in de barbecue en verwarm.
- Kwast de portobello’s in met zonnebloemolie en rooster ze helemaal zacht op de barbecue in ongeveer 10 minuten per kant. Haal daarna van de barbecue en trek ze met 2 vorken uit elkaar tot sliertjes.
- Verhit in de tussentijd je plancha, hittebestendige wok of skillet op de barbecue tot deze helemaal heet is.
- Fruit de knoflook en gember in een scheutje zonnebloemolie. Voeg de pulled portobello toe en bak kort mee.
- Voeg de sojasaus en barbecuesaus toe en roerbak tot de pulled portobello een beetje sticky wordt. Proef en voeg eventueel extra smaakmakers toe. Haal daarna van de barbecue en houd de inhoud warm
- Verwarm de tortilla wraps om en om kort op het rooster tot ze lichte grillstrepen krijgen. Vouw ze daarna voorzichtig dubbel en zet ze tegen elkaar op een diep bord of in een schaal om ze te vullen.
- Begin met een bodempje wortel julienne en wat cherrytomaten. Verdeel hierover evenredig de pulled portobello. Garneer met wat extra wortel julienne en/of cherrytomaten en strooi er geroosterd sesamzaad over. Als laatste gaat de lente-ui erover. Serveer direct.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 45 minuten.
- Serveer erbij: een frisse salade met ijsbergsla, overgebleven wortel julienne, cherrytomaten en lente-ui, geroosterde cashewnoten en een dressing van sesamolie, zout en peper
Geniet enorm van deze heerlijke vegan barbecue recepten, net zoals wij hebben gedaan!
Recept kruidige portobello burgers met sla, tomaat en rode ui: Jennie, Fotografie: Francesca
Recept pulled portobello taco’s met lente-ui en tomaat: Francesca, Fotografie: Francesca