Stiekem heb ik deze blog vooral geschreven voor mezelf, in het weekmenu vertelde ik je namelijk al dat Francesca en ik op het moment in onze ‘citroen-fase’ zitten.
Misschien herken je jezelf hier volledig in of denk je juist waar heb je het over. Voor die laatste groep, zo begin juni krijgen wij blijkbaar heel veel zin in alles met citroen. Van taartjes tot dressings of als marinade voor over de kip, het kan ons niet gek genoeg. Mocht jij nu ook net in de citroen-fase zitten of gewoon heel benieuwd zijn wat je allemaal met citroen kan, lees dan vooral snel verder want ik geef je 5 variatietips van wat je allemaal kunt doen met citroen.
1. Citroen met zoetigheden
Citroen verwerken in zoetigheden is hemel op aarde. Het maakt het namelijk direct lekker fris. Op de foto zie je de citroen tartelettes met een vleugje pistache die Francesca maakte en die echt onwijs lekker waren (ik heb ze zelf geproefd, dus ik kan het weten). Voor de tartelettes gebruik je lemoncurd, maak die vooral zelf want dan is die extra lekker. Of wat dacht je van een citroenpudding? Echt ultiem comfort food. Wil je uitpakken? Ga dan voor de Italiaanse citroentaart met knapperige korst. De koning onder de taarten.
2. Citroen met groenten
Citroen en groenten zijn hele goede vrienden. Zowel het sap als de schil kunnen een lekker zuurtje geven aan heel veel verschillende soorten groenten. Heerlijk bij doperwten met venkel. Ook lekker om te verwerken in een dressing en dan over een salade met sugar snaps en cannellini bonen, een salade met avocado, mango en garnalen, of een biefstuk salade met babyspinazie. Iets heel anders maar ook zo lekker zijn de geroosterde asperges met citroen geitenyoghurt.
3. Citroen met kip
Áls citroen kon trouwen dan zou hij dat met kip doen. Deze gouden combi is altijd goed. Bijvoorbeeld kip met citroen botersaus, spinazie en ovenaardappeltjes. Of lekker bij een geroosterde kip met kruidenmarinade en groenten. In het voorjaar kun je de citroen heerlijk combineren met kip in een pannetje met voorjaarsgroenten.
4. Citroen met vis
De opties waarin je citroen kunt combineren met vis zijn eindeloos. Zeker als het warmer weer wordt smaakt het heerlijk over verschillende BBQ gerechten. Bijvoorbeeld met deze garnalenspiesjes van de BBQ. Of in deze zalmpakketjes met asperges. Je kunt ook heerlijke combinaties maken in de oven zoals deze hete garnalen of voor de echte visliefhebbers: zeebaars met citroen en knoflook.
5. Citroen met drankjes
Citroen met drankjes mocht natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Van alcoholische versnaperingen tot aan thee, citroen past er allemaal bij. Wat dacht je van citroen in zomerse cocktails? Je kunt ook gaan voor een tropische chai citrus punch, wat je zowel warm als koud kan drinken. Of maak zelf een ijsthee met gember en citroen.
Tekst: Dominique