Havermout is voor mij een ideaal ontbijt om de dag mee te starten. Ik zit er goed vol van en heb tot de lunch geen behoefte meer aan eten. Wel merk ik dat het bij mij seizoensgebonden is. In de zomer heb ik minder met warme havermout dan in de herfst. En met de druk opgemaakte bordjes vol superfoods, zaden, bessen, noten en 4 verschillende soorten fruit ben ik ook wel een beetje klaar. Gewoon een ‘good old’ bakje havermout met fruit en iets van een bite en dan ben ik blij.
Mijn absolute favoriet is havermout met amandelmelk en gekarameliseerde appeltjes. Die kan ik iedere dag eten, in de herfst en winter dan. Benieuwd naar wat je allemaal nog meer met havermout kunt doen? Ik heb mijn 5 favoriete havermout ontbijtjes voor jullie op een rij gezet.
Algemene bereidingswijze gekookte havermout
Eerst maar eens: hoe kook je nou eigenlijk havermout? Doe 6 eetlepels havermout en 250gr (plantaardige) melk in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat 5 minuten op zacht vuur pruttelen terwijl je af en toe roert. Je kunt de havermout ook in de magnetron bereiden. Zet een bakje met dezelfde hoeveelheden in de magnetron. Zet deze 2 minuten aan, roer door en verwarm nog 30 seconden.
1. Havermout met banaan en chocolade
Dit is echt een verwenbakje. De havermout heb ik gekookt met chocolade rijstmelk (van Rice Dream). Daarop komt een banaan in plakjes, wat raw cacao nibs en hazelnoten voor de liefhebbers.
2. Baked oats met appel en noten
Havermout kun je ook heel goed in de oven bakken en het is heel makkelijk. Bekijk hier het recept.
3. Havermout met sinaasappel, olijfolie en munt
Doe eens gek en combineer havermout met sinaasappel en olijfolie. Geweldige combinatie van fris, lichtzuur van de kiwi en het romige van olijfolie. Het recept staat hier.
4. Havermout ontbijtrepen
Weer even terug naar de oven. Je kunt er op die manier ook heerlijke ontbijtrepen van maken. Vries ze in en je kunt er een hele tijd mee vooruit. In dit recept heb ik pruimen als fruit gekozen, maar dat kun je vervangen door ieder andere fruitsoort.
5. Havermout met gekarameliseerde appel
Als laatste mijn grote favoriet. De appel snijd ik, met schil en al, in partjes en bak ik in een koekenpan op zacht vuur in een klein beetje boter met 2 eetlepels ahornsiroop. De havermout kook ik in amandelmelk met een snuf kaneel. De gekarameliseerde appel komt daar bovenop met eventueel nog wat walnoten, pecannoten of hazelnoten erbij.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.