Knolselderij is een van mijn favoriete groenten voor de herfst en winter en daarom heb ik voor jullie 5 verrassende recepten met knolselderij op een rijtje gezet.
Deze witte knol groeit deels onder de grond en kun je herkennen aan de mooie selderijplanten die bovengronds uit de knol groeien. Het zal je dan wellicht ook niet verbazen dat de knolselderij familie is van de selderijplant en van bleekselderij.
De smaak van knolselderij heeft zowel iets zoets als kruidigs en vooral als je ‘m roostert wordt de smaak alleen maar intenser. Je raadt het al, zo bereid ik ‘m dan ook het allerliefst. Maar ook in de soep of als puree doet deze witte held het heel goed. Of maak er eens een pastasaus van, daar heb ik een lekker recept voor.
Voor je portemonnee is de knolselderij bijzonder vriendelijk. Een hele knol weegt gemiddeld 750 gram en de stukprijs (afhankelijk van aanbiedingen en moment in het seizoen) ligt tussen de 80 cent en 1,30.
Alleen het schoonmaken, of eigenlijk schillen, vinden mensen soms een beetje lastig. Maar dat is echt goed te doen, hier vind je een fijne instructie. Nou, zullen we dan maar gelijk wat lekkers gaan koken ermee?
Lasagne van knolselderij
Lasagne is een van mijn favoriete gerechten en ik was benieuwd of ik die ook kon maken zonder lasagnebladen. Dat bleek geen enkel probleem te zijn, want met ‘bladen’ van knolselderij krijg je een zalige lasagne waar je je vingers bij aflikt.
Knolselderijsoep (basisrecept + feestelijke variant)
Knolselderijsoep maak je heel makkelijk zelf met dit basisrecept. En wil je ‘m nou wat feestelijker hebben, maak dan eens deze knolselderijsoep met gerookte paprika en garnalen.
Knolselderijgratin met bieslook en walnoten
Een van mijn favoriete recepten met knolselderij is deze knolselderijgratin met bieslook en walnoten. De klassieke aardappelgratin, maar dan helemaal met knolselderij gemaakt.
Pasta met knolselderij en selderijpesto
Voor deze pasta heb ik een selderijpesto gemaakt van het loof. En van de knol zelf maakte ik een heerlijk romige pastasaus.
Geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons
Als je wat langer de tijd hebt, kun je een hele knolselderij langzaam laten garen in de oven of op de barbecue. Hij wordt daardoor botermals van structuur. In dit recept lakte ik de knol diverse keren af met een mengsel van onder andere balsamicoazijn en honing. Het werd een waanzinnig bijgerecht wat je ook nog kunt combineren met kastanjes en champignons.
Meer inspiratie? Hier vind je alle recepten met knolselderij.
Bewaar de recepten met knolselderij op Pinterest
Wil je deze inspiratie opslaan zodat je het later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Tekst: Francesca, Bron: Veggipedia