Een paar weken geleden was het feest, ik vierde namelijk mijn 38ste verjaardag. Zelfs onze kleuter weet al precies hoe het werkt: als het feest is mogen we extra snoepen en doen we niet te moeilijk over wat gezond of bewust is. Zo begon mijn feestdag met een extra groot stuk appeltaart, lunchte ik op het terras met pretzels, garnalenflensjes en Thaise kokossoep en ging ’s avonds de barbecue aan voor mijn kip, patat en appelmoes-feestje met familie en vrienden.
Ben ik die dag aan mijn aanbevolen hoeveelheid groente gekomen. Nee, verre van. Is dat erg? Zeker niet. Ik weet namelijk wel precies hoe het werkt en compenseer de dag erna met extra groente tijdens de lunch, eet rauwkost als tussendoortje en een grote portie groente tijdens het avondeten.
Dat brengt mij gelijk bij de eerste tip van mijn verhaal vandaag, want hoe eet je nou op een makkelijke en lekkere manier meer groente op een dag? Hier komen de tips!
Tip 1 – Eet dagelijks ongeveer 250 gram groente
Maar voel je vooral niet schuldig als het niet lukt, zoals in mijn geval gisteren. Morgen weer een dag, maar maak van het uitstellen geen afstellen! Bij mij zit groente eten helemaal in mijn systeem gebakken. Maar om jezelf dat goed aan te leren moet je wel consequent zijn en op sommige momenten ook streng voor jezelf.
Tip 2 – Groente hoef je niet alleen ’s avonds te eten
Als je krampachtig gaat proberen om iedere avond 250 gram groente in je avondmaaltijd te verwerken gaat de lol er snel af en het is ook helemaal niet nodig. Groenten doen het namelijk ook heel goed bij het ontbijt en natuurlijk de lunch.
Eet ’s ochtends bijvoorbeeld een volkorenboterham met kaas en plakjes komkommer of maak scrambled eggs met stukjes tomaat, paprika en verse kruiden. Tijdens de lunch kun je eindeloos variëren: van salades, broodjes, soep tot kliekjes van de avond ervoor. Bij ons thuis is groente al een standaard onderdeel van de lunch. Zelfs de kleuter vindt het normaal dat er in zijn lunchtrommel altijd iets van groente zit.
Tip 3 – Snack tussendoor met groente
Vooral rauwe groenten zijn hier perfect voor: tomaat, komkommer, paprika, wortel, radijs en bleekselderij bijvoorbeeld. Lekker met een hummusdip of een yoghurtdip met fijngehakte kruiden, knoflook en peper.
Ben je veel onderweg, neem dan altijd een bakje met rauwkost mee. Je stilt er de eerste trek mee en zorgt ervoor dat je minder snel naar andere snacks grijpt.
Tip 4 – Weeg het eens!
Ik hoor nog weleens in mijn omgeving dat ‘250 gram’ best veel is. Nou, leg het maar eens op een weegschaal! Bijvoorbeeld een paar worteltjes, tomaat, komkommer en roosjes bloemkool. Dan kom je tot de conclusie dat het eigenlijk best meevalt.
Tip 5 – Een dag (of meer) in de week geen vlees zorgt voor meer groente op je bord
Logisch eigenlijk. Als je geen vlees of vis eet in een maaltijd staat de groente opeens in de hoofdrol. Denk aan goedgevulde salades met granen en eventueel kaas erbij. Of een goedgevulde pastasaus van groenten. Meer vegetarische inspiratie, kijk dan zeker even op deze pagina.
Tip 6 – Creatief zijn met groente is niet alleen verrassend, maar ook lekker
Groenten kun je natuurlijk rauw eten of koken, stomen, roerbakken of roosteren. Eigenlijk zijn de mogelijkheden al eindeloos, maar je kunt zelfs nog een stapje verder gaan. Maak bijvoorbeeld eens courgette spaghetti, burgers van pompoen of chips van groenten.
Tip 7 – Varieer met groente, iedere week hetzelfde eten is ook maar saai
Er zijn zo veel heerlijke groentesoorten verkrijgbaar in ons land, voor het grootste deel allemaal van eigen bodem. Varieer daarmee en blijf jezelf verrassen.
Tip 8 – Gooi kliekjes groente niet weg, maar verwerk ze in nieuwe gerechten
Weggooien is zo zonde en dat weten we eigenlijk allemaal wel, maar in de praktijk weet je misschien niet altijd goed wat je met restjes moet doen. Draai het om en maak er bijvoorbeeld soep van of verwerk de groenten in een oven- of roerbakschotel. Dat brengt me weer terug bij punt 2…deze kliekjes zijn namelijk ook ideaal voor je ontbijt of lunch!
Tekst: Francesca