Chai betekent letterlijk thee in het Indiaas. En de chai thee zoals wij hem in Nederland kennen is een kruidig mengsel van verschillende specerijen. Er is niet echt een vast recept voor chai thee, maar een aantal basis ingredienten zijn vaak zwarte thee, kaneel, kruidnagel, peper, gember en kardemom.
Bij ons thuis wordt veel chai thee gedronken. Ik vind de kruidige, licht pittige smaak heerlijk. Binnenkort wordt het ook eens tijd om zelf deze thee te maken. Want als je alle specerijen in huis hebt en deze roostert dan heb je in een mum van tijd je eigen verse chai thee. Daar kom ik op terug!
Deze kruidige punch met frisse afdronk is een perfect drankje voor de Pasen. Je kunt het warm serveren tijdens het ontbijt of koud tijdens de Paasbrunch. Schenk het dan uit grote kannen met veel ijsblokjes erin en wat verse stukjes sinaasappel en citroen. Als je wilt kan er ook nog drank bij. Een scheutje rum of mandarijnenlikeur bijvoorbeeld.
Geniet alleen al van de heerlijke geuren die door je huis dwarrelen als je brouwsel aan het pruttelen is. Alleen al daarvoor zou ik het weer maken 😉
Wat je nodig hebt voor circa 2 liter punch
1 fles Innocent Tropical (of ander tropisch sap met ananas en mango)
1 fles water (dezelfde Innocent fles, maar dan gevuld met water)
2 (bloed)sinaasappels
1 citroen
6 kaneelstokjes
8 kruidnagels
1tl nootmuskaat
1tl kardemom
1tl kaneel
4 piment bolletjes
1 stuk gember van 2cm, geschild
4 zakjes chai thee (bijvoorbeeld van yogi tea, te vinden bij de bio winkel)
Wat je gaat doen
Schenk het tropische sap en het water in een pan. Zorg dat de sinaasappels en citroen goed zijn schoon geboend en snijd ze daarna in plakken.
Voeg de plakken fruit, gember en alle specerijen toe aan de pan en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en voeg de zakjes thee toe. Laat deze een minuut of 10 mee pruttelen en haal ze er daarna weer uit met een schuimspaan.
Laat de punch daarna nog 40 tot 50 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Giet de punch door een zeef zodat je alle specerijen en citrus fruit kwijt bent. Laat daarna afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Thanks Averie Cooks voor de inspiratie