Ik ben fan van zalm bakken in de oven. Het is minder vet en de zalm blijft heerlijk zacht en sappig. Zeker als je ‘m eerst goed marineert. Dit is een licht gerecht met heel veel smaak.
Wat je nodig hebt voor 2 personen:
2 zalmmoten van circa 200 gram per stuk
2el sojasaus
1 teentje knoflook
1tl gemberpoeder
scheutje gembersiroop
scheutje zoete ketjap
150gr notenrijst
300gr spinazie
1 sjalotje
1tl kurkuma
olijfolie om in te bakken
zeezout
versgemalen zwarte peper
2 lente uitjes
klein bakje zeewier
Wat je gaat doen:
Maak een marinade door de soja saus, knoflook, gemberpoeder, gembersiroop en ketjap bij elkaar te doen in een hakmolen en maal dit helemaal fijn. Leg de zalm moten in een platte schaal en giet hier de marinade over. Smeer de zalm moten helemaal in met de marinade. Zet de schaal afgedekt een half uur in de koelkast om te marineren.
Verwarm de oven voor op 200gr. Kook de notenrijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de lente uitjes in dunne ringetjes en zet apart. Hak het sjalotje helemaal fijn.
Leg de moten zalm in een ovenschaal en besprenkel met een paar druppeltjes olijfolie. Schuif de schaal in de oven en laat de zalm 12-15 minuten bakken. De zalm is gaar als hij lichtroze van binnen is, maar nog wel goed sappig.
In de tussentijd verwarm je een klein beetje olie in een wok. Bak hierin de sjalot en kurkuma aan en voeg daarna de spinazie toe. Heel kort roerbakken totdat de spinazie net begint te slinken en daarna gelijk het vuur uit. Dan houdt de spinazie nog een beetje zijn bite. Eventueel nog zout naar smaak toevoegen.
Voor het serveren schep je eerst een lepel notenrijst op het bord, daarop een flinke schep spinazie. Het mootje zalm leg je daar weer op. Garneer de zalm met een flinke toef zeewier en strooi de lente ui erover. Zet de zeewier die je over hebt op tafel om ook op te eten.