Gisteren, op 1 oktober, was het World Vegeterian Day. De kick off van de jaarlijkse vegetarische awareness maand. Dit initiatief bestaat al sinds 1977 en is bedoeld om mensen bewust te maken van de voordelen van vegetarisch eten voor mens, dier en onze planeet.
De kans dat ik volledig vegetarisch ga eten, is zeer klein. Daarvoor houd ik teveel van een goed stukje vlees. Maar ik geloof wel in een aantal zaken. Dat een aantal dagen per week vegetarisch eten goed voor je lijf is. Dat we heel kritisch moeten zijn in het vlees wat we kopen en in huis halen. Zo komt er in ons huis alleen nog maar duurzaam vlees binnen. En ik ben ervan overtuigd dat we met z’n allen veel te veel vlees eten, waardoor we in de toekomst onze planeet flink gaan schaden. Niet voor niets is de wetenschap al druk bezig met het kweken van vlees. Maar de laatste keer dat ik daar wat over zag, kostte een gekweekte hamburger nog circa 250.000 euro dus dat duurt ook nog wel even voordat dat werkt.
Ik juich initiatieven als de World Vegetarian Day toe. Niet zodat iedereen vegetarisch wordt, maar zodat mensen nadenken over het effect van alles wat we opeten. Al zouden we allemaal maar 1 dag per week vegetarisch gaan eten dan heeft dat al een enorm effect op de vleesproductie. Doen wij dat al? Niet altijd. Soms gaat het heel goed (vorige week maar liefst 4 dagen vegetarisch gegeten) en soms glipt het er bij in door drukte.
Ik grijp instinctief naar vlees of vis als ik niet genoeg tijd heb om na te denken over een lekker recept. Terwijl er ontzettend veel heerlijke vegetarische recepten zijn. En om te beginnen heb ik een heerlijk recept voor jullie voor een herfst minestrone. Voeg er nog aardappel of brood aan toe voor een volwaardige maaltijd.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
- 300 gr borlotti bonen (te verkrijgen bij de Italiaanse speciaalzaak, eventueel te vervangen door witte bonen)
- 50 gr gedroogde paddenstoelen (porcini – te verkrijgen bij de grotere supermarkt of speciaalzaak)
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 400 gr groene of savooiekool
- bakolijfolie
- 1,5 l bospaddenstoelen- of groentenbouillon (bij de grotere supermarkt of speciaalzaak kun je tegenwoordig bospaddenstoelen bouillonblokjes kopen, zalig!)
- 50 gr fontina of gruyère kaas
Wat je gaat doen
1. Als je met de gedroogde bonen werkt dan moet je die de nacht van te voren al laten weken in koud water. Borlotti bonen moeten minstens 12 uur geweekt hebben en daarna laat je ze uitlekken en een uur zachtjes koken in water met de deksel op de pan. Daarna weer uitlekken en dan zijn ze klaar voor gebruik. Witte bonen moeten ook eerst gekookt worden na het weken. Dit duurt 1-2 uur, je moet ze na een uur even proeven om te bepalen of ze gaar zijn. Als je vanwege snelheid witte bonen uit blik gebruikt dan hoef je ze niet voor te bereiden voor de soep.
2. Week de paddenstoelen 10 minuten van te voren in heet water. Als er grote tussen zitten, snijd die dan in stukjes. Zeef de paddenstoelen (bewaar het weekvocht!) en zet deze apart tot gebruik.
3. Hak de ui en knoflook in stukjes. Snijd de kool in dunne reepjes. Verhit in een grote soeppan wat olijfolie en fruit hierin de ui met knoflook. Voeg hier de kool bij en bak deze 4 minuten mee (goed husselen). Schenk de bouillon en het weekvocht erbij en breng dit aan de kook. Voeg daarna de bonen toe.
4. Laat de soep nog zo’n 8-10 minuten zachtjes koken en serveer daarna in grote kommen. Rasp er een beetje kaas overheen.
Tips
– Voeg ook wat aardappel toe als je de bouillon erbij doet. Circa 500gr vastkokende aardappels in dikke, halve plakjes.
– Serveer de soep met gegratineerde kaasbroodjes. Neem daarvoor een paar dikke plakken brood, leg hier wat fontina of gruyère op en plaats onder de grill. Strooi er nog een klein beetje versgemalen zwarte peper over.
Delicious Magazine, thanks voor de inspiratie.