Ik zit in een hamburger-fase. Van die periodes dat ik heel veel van iets eet heb ik vaker. Zo heb ik al een taartjes-fase achter de rug, een ‘ik drink iedere dag een smoothie’-fase, een salade-fase en nu is het de tijd voor de hamburger; een Italiaanse hamburger om precies te zijn.
De hamburger heeft trouwens niets te maken met ham, zoals je misschien zou kunnen denken. De oorsprong van dit gerecht ligt in de Duitse stad Hamburg. Daar werd een ‘platgeslagen’ gehaktbal geserveerd. Deze werd in de 19e eeuw door Duitse immigranten ‘geëxporteerd’ naar de Verenigde Staten. Daar werd het een Hamburg(er) Steak genoemd, wat later werd afgekort naar Hamburger. Nog steeds is dit een van de meest populaire gerechten in de VS.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
Je kunt deze hamburger op 2 manieren maken. Of met een zelfgemaakte hamburger, of met kort gebakken rosbieflapjes als je minder tijd hebt of een keer zin hebt in iets anders. Het recept voor de zelfgemaakte burgers staat hieronder. En het recept voor de rosbieflapjes is heel makkelijk: even om en om bakken en dan het broodje ermee beleggen.
– 4 afbak ciabatta broodjes
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– olijfolie
– 1el tomatenpuree
– 1/2 rode ui, in ringen
– 400gr rundergehakt
– 1tl gedroogde oregano
– zout
– zwarte peper
– 4 plakjes Fontina kaas (kaasboer) of andere goed smeltende kaas
– 50gr rucola
– 8 cherrytomaten, in plakjes
– Parmezaanse kaas, geraspt
– 8 blaadjes basilicum, grof gehakt
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
Bak de ciabatta broodjes af in de oven volgens de aanwijzing op de verpakking. Houd daarna warm in aluminiumfolie.
Verhit een koekenpan en fruit de ui en knoflook in 1 eetlepel olijfolie. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut. Laat afkoelen tot lauw. Bak de rode ui ringen kort aan in dezelfde pan. Zet apart.
Meng het gehakt met het ui-tomaatmengsel, oregano en breng op smaak met peper en zout. Kneed losjes door en maak er 4 burgers van met je handen. Bak ze daarna in 4-5 minuten in de koekenpan met een scheutje olijfolie. Leg de laatste minuut een plakje kaas op de burgers zodat deze kan smelten.
Snijd de broodjes doormidden en beleg ze met rucola en eventueel nog wat komkommer. Leg hier een burger op en garneer met rode ui, cherrytomaat, Parmezaanse kaas en basilicum. Een sausje heb je hier niet bij nodig, want deze Italiaanse hamburger zit al bomvol smaak. Maar als je het toch heel graag wilt, zal ik je niet tegenhouden
Tip! Je kunt er ook nog wat gebakken paddenstoelen aan toevoegen. Bak deze dan mee met de rode ui ringen.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!