Ik las recent een recept in de Foodies voor kipfilet met een amandelkorst. En dat zag er zo smakelijk uit dat ik daar snel mee aan de gang ben gegaan. Nou was ik vlak daarvoor op de Ommelander markt in Groningen geweest en daar liep ik tegen een wel heel bijzondere groente aan, de Deventer zwartblad winterbiet. Erg veel over deze groente kan ik niet terug vinden, behalve dat het een winterbiet is, zo groot als een rugbybal kan worden, geen zwarte bladeren heeft en ik nog steeds geen idee heb waarom de stad Deventer is toegevoegd aan de naam. Wat ik je wel kan vertellen is dat het een van de meest smakelijke bietsoorten is die ik ooit heb gegeten.
Maar goed, dan heb je dus zin in die kipfilet met amandelen en spinazie en dan heb je ook nog zo’n winterbiet kolos in huis. En dan is het gerecht geboren. Ik zal het jullie niet aandoen om de Deventer zwart blad winterbiet in de ingrediëntenlijst op te nemen. Dit kan ook prima met gewone rode biet of chioggia bieten.
Wat je nodig hebt voor 2-3 personen
– 400gr biet (soort naar keuze)
– 2 takjes tijm
– 2 scharrel kipfilets
– 1 diep bord gevuld met bloem
– 1 diep bord gevuld met 1 losgeklopt ei
– 1 diep bord gevuld met 75gr amandelschaafsel
– 1 diep bord gevuld met 75gr geraspte Parmezaanse kaas
– 1 sjalot
– 400gr spinazie
– flinke scheut room
– olijfolie
– zeezout
– zwarte peper
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de boven- en onderkant van de bieten af en boen ze schoon met een borsteltje onder stromend water. Doe handschoentjes aan als je niet de rest van de dag met rode handen wilt rondlopen. Snijd de bieten daarna in blokjes en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel de bieten met olijfolie, peper en zout en hussel dit goed door elkaar met je handen. Leg de takjes tijm erbij en zet de ovenschaal voor 30-40 minuten in de oven.
Dan wordt het tijd voor de kip. Snijd eerst de kipfilets plat doormidden met een scherp mes zodat je 2 dunne filets overhoudt. Met de bordjes die ik heb aangegeven in de ingrediëntenlijst ga je een paneer fabriekje maken. Zet helemaal links het bord met de bloem. Meng hier voldoende peper en zout door (goed roeren) zodat je kipfilets goed op smaak raken. Daarna komt het bord met geklopt ei en de Parmezaanse kaas. En als laatste het bord met de amandelschaafsel.
Haal je kipfilets eerst door de bloem, dan het ei, vervolgens de kaas en als laatste de amandelschaafsel. Zorg ervoor dat ze rondom helemaal bedekt zijn met alle ingredienten. Leg de kipfilets daarna naast elkaar op een bord totdat je ze gaat bakken.
Snipper de sjalot helemaal fijn en verwarm een scheutje olijfolie in een wok. Verhit tegelijkertijd wat olijfolie in een grote koekenpan. Je gaat de spinazie en de kipfilets tegelijkertijd bakken.
Voor de spinazie fruit je eerst de sjalot totdat deze glazig ziet. Voeg daarna de spinazie toe en roerbak deze totdat het geslonken is. Doe er een flinke scheut room (kan ook light zijn) bij en breng op smaak met zout en een rijkelijke hoeveelheid peper. Laat nog een minuutje zachtjes smoren en zet daarna het vuur uit.
De kipfilets bak je in een minuut of 8 rondom gaar. Bak ze op middelhoog vuur anders krijg je wel hele doorbakken amandelen.
Serveer de kip met amandelkorst op een bedje van spinazie samen met de blokjes geroosterde biet.