Denk je bij ‘gepocheerd ei maken’ direct dat jij het niet kan? Zeker even doorlezen! Want zo moeilijk is het niet, beloofd 🙂 Ik ga het hieronder aan je uitleggen en anders kijk je gewoon naar de video tutorial die ik heb bijgevoegd. Dan lukt het helemaal. Dit broodje avocado met gepocheerd ei is te lekker om niet te maken. Ideaal voor in het weekend: je duikt even de keuken in en 10 minuten later kom je terug met een overheerlijke lunch.
Wat je nodig hebt voor 2 personen:
– 2 sneetjes bruin brood (rustiek of zuurdesem brood, lekker dik gesneden)
– olijfolie extra vergine
– 1 avocado
– drupje vers citroensap
– scheut gewone azijn
– 2 verse scharreleieren
– paar blaadjes koriander (of platte peterselie voor degene die echt niet van koriander houden)
– zeezout
– zwarte peper
Wat je gaat doen om een gepocheerd ei te maken
Breng een medium pan met water aan de kook. Smeer de sneetjes brood in met wat olijfolie. Ik gebruikte hiervoor Thaise basilicumolie van de delicatessenwinkel Foodelicious. Als je deze olie proeft heb je gegarandeerd een smaakexplosie in je mond. Nou heeft niet iedereen Thaise basilicumolie in de kast staan (zo gek) dus daarom heb ik het in dit recept vervangen door reguliere extra vergine olijfolie. Heb je andere kruidenolies in huis? Experimenteer daar dan lekker mee! Dat kan gelijk een hele andere smaakbeleving geven.
Rooster de sneetjes onder de grill en leg ze apart. Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit. Lepel het vruchtvlees eruit en snijd dit in de lengte in dunne reepjes. Sprenkel hier een klein beetje citroensap over.
Gepocheerd ei maken
En dan het gepocheerde ei. Inmiddels zou je pan met water moeten koken. Zet het vuur lager zodat het water nog net tegen de kook aan zit en schenk er een flinke scheut azijn in. Dit zorgt ervoor dat het eiwit snel stolt. Het is heel belangrijk dat je verse eieren gebuikt, want anders is de kans op mislukken groter. Roer met een lepel in hetzelfde tempo door het water waardoor je in het midden een minidraaikolk veroorzaakt. Pak vervolgens gelijk een ei, breek deze en laat het volledige ei rustig in de draaikolk ‘vallen’. Je zult zien dat het ei mee gat draaien en het eiwit rondom het eigeel stolt. En zo wordt het een mooi bolletje. Laat het ei 2-3 minuten koken voor zachtgekookt en 4-5 minuten voor compleet gestold. Schep het ei daarna voorzichtig uit de pan en herhaal deze stappen voor het tweede ei.
Leg het geroosterde broodje op een bordje en leg hier de helft van de avocadoreepjes op. Het gepocheerde ei gaat hier weer bovenop. Breng op smaak met zeezout en royaal wat zwarte peper en strooi er blaadjes koriander over. Direct serveren en genieten!
p.s. Nog een beetje ‘confused’ over het maken van een gepocheerde ei? Dit filmpje van de Allerhande legt het perfect uit.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.