Als het een moment tijd is voor uiensoep dan is het nu wel. Langzaam begint de wind buiten steeds guurder te worden. We hebben gisteren thuis voor het eerst de verwarming aangezet. En ik overweeg alweer om van die dubbeldikke sokken aan te schaffen om me de winter door te helpen. Maar gelukkig helpt een verwarmend soepje ook om weer op temperatuur te komen. En als zo’n soepje ook nog eens heel erg lekker is…
Lepeltje echte mosterd erbij
Met dank aan Jamie ging ik vorige week uien pellen. In zijn recepten jaarboek stond een recept voor uiensoep met cider. Nou had ik dat laatste niet in huis, maar ik werd aangesproken door de gegratineerde broodjes met mosterd die erbij werden geserveerd. Want ik had namelijk nog proefpotjes met mosterd van Mustard Company staan. En die zijn niet verkeerd kan ik je verklappen. Mustard Company maakt ambachtelijke mosterdspecialiteiten met verrassende smaakcombinaties. Denk bijvoorbeeld aan grove mosterd met sinaasappel, roze peper en grand marnier of Franse mosterd met munt, tijm en bloemenhoning. Ik gebruikte de grove mosterd met bloemenhoning voor mijn broodjes. Neem eens een kijkje op hun site, daar vind je ook de verkooppunten van Mustard Company.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 5 uien
– 2 teentjes knoflook
– 20gr roomboter
– 50ml appelciderazijn (kun je ook uit het recept laten)
– 1 liter kippenbouillon (of groentebouillon voor vegetarisch)
– 1 lente-ui
– 75gr geraspte gruyère
– 1el grove mosterd (daar kun je nog een theelepel honing door mengen)
– 1 scharrelei
– 8 sneetjes stokbrood
– zeezout – zwarte peper
– platte peterselie of bieslook om te garneren
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Hak de knoflook helemaal fijn.
Verhit de boter in een soeppan. Smoor hierin de uienringen een minuut of 10. Voeg als laatste de knoflook en appelciderazijn toe en roer door. Laat dit nog 2 minuten pruttelen. Schenk de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Meng in een kommetje de lente-ui, gruyère, mosterd en scharrelei. Leg de sneetjes stokbrood (mag natuurlijk altijd meer dan 2 stuks per persoon) op een rooster of in een bakblik en verdeel het gruyère mengsel over de broodjes. Zet 5-8 minuten in de oven en laat op het laatst de grill zijn werk nog even doen voor een mooi bruin korstje.
Serveer de soep in kommen. Leg 1 broodje in de soep en maal daar wat zwarte peper over en bestrooi met gehakte peterselie of bieslook. Serveer de andere broodjes er los bij.