Na de amuse van Marjolijn van het 7-gangen co-bloggers kerstmenu is het vandaag tijd voor het voorgerecht van Chariva: gepofte ui, gevuld met krabsalade en een waaiertje van roggebrood. Om te huilen zo lekker!
Sommige groenten zijn zo gewoon dat je nooit écht aan ze denkt. Je eet ze wel, maar je staat er niet bij stil om er een compleet gerechtje op te baseren. Neem de ui. Naar mijn mening één van de meest ondergewaardeerde groenten ooit. Soms zijn ze om te janken zo scherp. Maar ze hebben de grappige eigenschap dat ze ook heel vriendelijk en zoet kunnen smaken.
En dat kwam weer eens naar voren toen ik vorige week in restaurant Calla’s at. Het volgende gerecht is dan ook geïnspireerd op wat ik daar voorgeschoteld kreeg.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 4 uien
– grof zeezout
– 4 takjes tijm
– 100 gram bundelzwammetjes
– 2el zoete ketjap
– 1 kopje kippenbouillon
– 250 gram krabvlees
– 1 avocado
– 1 limoen
– mayonaise
– vissaus
– medium dry sherry
– snufje cayennepeper
– zout
– sneetje roggebrood
Wat je gaat doen
Leg de ui op een vierkantje zilverfolie met op de bodem wat grof zeezout en verse takjes tijm. Vouw het folie zorgvuldig om de ui heen en stop het pakketje vervolgens anderhalf uur op 200 graden in de oven (de duur ligt aan de grootte van de ui, blijf opletten).
Ondertussen ga je aan de slag met de bundelzwammetjes. Marineer ze 10 minuten met zoete ketjap en kippenbouillon en bak ze even aan in de koekenpan. Leg ze vervolgens weg om af te koelen.
Nu is het de beurt aan de krab. Meng een eetlepel mayonaise en een drupje vissaus met het krabvlees en de avocado (die je trouwens al in kleine stukjes hebt gesneden). Het moet nét voldoende zijn om het lekker smeuïg te maken. Giet er nu een theelepel sherry doorheen. Knijp een halve limoen uit en voeg ook dit toe aan het mengsel. Als je ervan houdt, kun je nog wat limoenrasp toevoegen. Snufje zout en cayennepeper om het af te maken… En voilà; krabsalade deluxe.
Terug naar de oven: maak het pakketje waarin de ui zit open (uiteraard nadat je het uit de oven hebt gehaald). En laat die ui maar even lekker uitwasemen, geniet van de geuren!
Lepel na enkele minuten de binnenkant uit de ui (pas op: laat de buitenste ring in tact) en snijd fijn. Stoof nu de snippers tot puree in een beetje sherry, kippenbouillon en vocht uit het pakketje. Vind je dit te lang duren? Dan maak je gewoon gebruik van een staafmixer of keukenmachine.
Vul nu de ui op in laagjes: eerst de warme puree, dan de krabsalade en laat dan de bundelzwammetjes er speels uitsteken. Vergeet als finishing touch ook het stukje roggebrood niet!
Serveer ‘m op een bordje met grof zeezout en eet heerlijk.
Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!
Deze blog is een bijdrage van co-blogger Chariva