Kerstochtend met de geur van versgebakken brood, een vleugje koffie en het geluid van de sinaasappelpers en “Oh Denneboom” op de achtergrond. Vroeger was dat nog “Let it snow”, maar met kinderen erbij veranderen die dingen. Ik maak me nooit zo druk op kerstochtend, want meestal is er de avond ervoor al goed gegeten en wacht er ‘s avonds ook weer een flink kerstdiner. En even ontspannen is ook wel fijn 🙂 Dus gewoon een simpel ontbijtje, maar dan kan ik het toch weer niet laten om er 1 speciaal hapje bij te doen.
Ik bladerde een paar weken geleden de Delicious door en bleef hangen bij de ananas ontbijttaartjes van Janneke Philippi. Man oh man, wat zagen die er geweldig uit! Nou vind ik sowieso de recepten van Janneke geweldig. Ze heeft een vaste rubriek en laat iedere maand zien hoe je doordeweeks en met kinderen toch bijzondere en gevarieerde gerechten op tafel kunt toveren. En zoals jullie inmiddels wel weten, daar hou ik van.
Het mooie van deze ontbijttaartjes is dat je de koekbakjes al een paar dagen van tevoren kunt maken. Je bewaart ze vervolgens in een afgesloten doos en op kerstochtend ben je dan in nog geen 10 minuten klaar. En geloof me, hier maak je indruk mee. Zowel qua smaak als presentatie.
Wat je nodig hebt voor 6 taartjes
– 125gr bloem, gezeefd
– 75gr roomboter, kamertemperatuur
– 75gr witte basterdsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1el melk
– 1 ananas
– 125ml slagroom
– 2el suiker
– 250gr citroenkwark (Almhof, te koop in vrijwel alle supermarkten)
– kaneel
– poedersuiker
– ook nodig: 6 taartvormpjes van circa 10cm diameter
Wat je gaat doen
2-3 dagen van tevoren: het deeg
Doe de bloem, roomboter, basterdsuiker, vanillesuiker en melk in een kom en mix tot een deeg (kan met keukenmachine of handmixer met deeghaken). Kneed nog 1 minuutje met de hand door en maak er een bol van. Verpak deze in huishoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast of tot gebruik.
1-2 dagen van te voren: de koekbakjes
Haal uit de koelkast en kneed nog even door. Verdeel het deeg in 6 stukken. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je taartvormpjes goed in en zet deze klaar. Bestuif je werkblad met bloem en rol ieder stukje deeg uit tot een dunne lap waarmee je je taartvormpjes kunt bekleden. Druk het deeg aan in het vormpje en snijd met een scherp mesje het overtollige deeg weg. Leg een stuk bakpapier op alle vormpjes en vul deze met blindbakvulling, rijst of gedroogde peulvruchten. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet rijst als je de bakjes in de oven zet. Het moeten natuurlijk wel bakjes blijven.
Zet de vormpjes 15 minuten in de voorverwarmde oven en verwijder daarna het bakpapier met de vulling (voorzichtig eruit halen zodat er niet iets achter blijft in de vormpjes). Bak nog 5 minuten door zonder vulling zodat je een lichtbruin korstje krijgt. Laat ze volledig afkoelen en haal voorzichtig uit de vormpjes. Bewaar de koekbakjes in een afgesloten doos tot gebruik.
10 minuten van te voren: de finishing touch
Maak je ananas schoon en snijd er dunne plakjes (kwarten) van. Klop de slagroom stijf met de suiker en schep daarna de kwark er luchtig door.
Neem een koekbakje en bekleed de bodem met wat plakjes ananas. Schep hier een flinke lepel van het slagroom-kwarkmengsel. Daarop komen weer een paar plakjes ananas en je eindigt met een klein toefje van het slagroom-kwarkmengsel. Strooi er nog een beetje kaneel en poedersuiker over en serveer direct.