Terwijl ik deze blog schrijf, walmt er door mijn huis een heerlijke geur. Er zijn naar mijn mening weinig dingen die zo heerlijk warm en huiselijk ruiken als kippensoep. Je kunt het maken door een paar bouillonblokjes, een zakje groenten en een kippenpootje bij elkaar te doen en dit te laten koken. Of je doet een klein beetje extra moeite en maakt de bouillon zelf.
Al een paar dagen ben ik een beetje verkouden en ben gevoelsmatig weer toe aan de lente. Ik drink grote mokken gemberthee. Echt thee is het alleen niet, meer een brouwseltje dat ik maak en waarvan zowel mijn keel als mijn “spirit” enorm opknappen. Op het vuur staat een grote pan met kippensoep zachtjes te pruttelen. Ach, de winter is eigenlijk zo slecht nog niet!
Voor die gemberthee vul je een grote mok met kokend water, 4-5 dunne schijfjes verse geschilde gember, vers citroensap en twee theelepeltjes honing.
Wat je nodig hebt voor een flinke pan kippensoep
– 4 stengels bleekselderij
– 2 uien
– 2 winterpenen
– 2 preien
– een halve bol knoflook
– 4 takjes tijm
– 4 takjes rozemarijn
– 2 takjes peterselie
– 4 laurierblaadjes
– 8 zwarte peperkorrels
– grof zeezout
– 1,5 kilo drumsticks, karkas, vleugeltjes of een combinatie hiervan
Wat je gaat doen
Je hebt allereerst een echt grote soeppan nodig. Snijd de bleekselderij, uien, winterpenen en preien in een paar grote stukken en doe deze in de pan. De knoflookteentjes laat je gepeld, maar worden gekneusd zodat de smaken vrij komen.
Dit doe je door er of met een mes of de palm van je hand even een flinke klap op te geven. Vervolgens doe je ook alle kruiden, peperkorrels en een volle eetlepel grof zeezout erbij.
Spoel de kip even af met koud water en doe die ook in de pan. Giet hierbij 4 liter water en zet de pan zonder deksel op hoog vuur. Wanneer het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de soep rustig pruttelen. Al vrij snel gaat het lekker ruiken in huis, maar wacht zeker 4 uur voordat de smaken van de bouillon goed getrokken zijn. Na 2 uur smaakt het echt nog niet intens genoeg.
Vervolgens giet je de bouillon door een zeef en druk je met een spatel goed al het vocht uit de groenten. De groenten gebruik je verder niet meer, maar de kip kan nu geplozen en teruggedaan worden. Voeg nu eventueel nog wat meer zeezout toe.
Ik eet mijn kippensoep graag zo. Pure, sterke bouillon met supermalse kip. Wil je er toch wat groente in, koop dan wat extra groenten. Zoals bleekselderij, prei, ui en een winterpeen en snijd die in stukken en doe in de bouillon. Breng opnieuw aan de kook en zet het vuur laag. Als de groenten net gaar zijn, is je soep klaar.
Deze blog is een bijdrage van co-blogger Diantha.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.