Onder het mom ‘we bakken weleens een pannenkoekje op zondagochtend’ heb ik vandaag weer een heerlijk en simpel pannenkoekrecept voor jullie, namelijk spelt pannenkoeken. Deze keer heb ik speltbloem gebruikt in plaats van tarwebloem. Die kun je heel goed met elkaar vervangen in dezelfde verhoudingen. Spelt is geen tarwesoort, maar een graan en zit boordevol goede stoffen. Het bevat wel gluten, maar dat is een andere soort dan die je in tarwe vindt. Ik vind het een van de beste vervangers voor tarwe, omdat je bijna geen verschil proeft als je ermee bakt.
Wat je nodig hebt voor circa 10 pannenkoeken
– 250gr speltbloem
– 500ml (plantaardige) melk
– 2 eieren
– snufje zeezout
– boter, ghee of kokosolie om te bakken
– om te serveren: maak een fruitcocktail van klein gesneden stukjes seizoensfruit en zet ook een flesje ahornsiroop of natuurlijke stroop op tafel
Wat je gaat doen
Neem een grote kom en doe hier de speltbloem, melk, eieren en zout in. Klop met een garde totdat je een klontvrij beslag hebt. Voor het bakken verwarm je een beetje vet in een koekenpan op middelhoog vuur. Deze keer geen dikke American pancakes, maar gewoon ‘normale’ Hollandse pannenkoeken. Bak ze 1 voor 1 (of 2 pannen naast elkaar) om en om totdat ze gaar zijn en bewaar ze op een groot bord.
Je kunt het bord met de spelt pannenkoeken zo op tafel zetten of je rolt ze vast op. Je kunt er ook al een aantal vullen met fruit en ze daarna oprollen. Serveer met de fruitcocktail, bessen en siroop of stroop en geniet! De zondagochtend kan niet beter beginnen 🙂
Tip: met het voorbereiden kunnen kinderen heel goed meehelpen in de keuken. Laat kleine kindjes het fruit snijden (met een kunststof mes) en grote kinderen kunnen samen met jou de pannenkoeken bakken.
Mijn peuter bleef stug bij de fotoshoot zitten omdat hij bang was dat de pannenkoeken daarna anders zouden verdwijnen 😉
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.