Een tijdje terug had ik de eer om gastredacteur van Smulpaapje te zijn. Dat deed ik graag, want ik draag Smulpaapje een heel warm hart toe. Als foodie mama van een peuter van 3 vind ik het heel belangrijk dat mijn kind echt eet. Zowel thuis, maar ook buitenshuis. Een keer een patatje is echt niet erg, maar als we uit eten gaan (en dat gebeurt nog weleens) dan wil ik dat mijn kleine jongen ook kan genieten van nieuwe gerechten en smaken. En Smulpaapje helpt ons als gezin om restaurants uit te zoeken waar kinderen ook echt op culinaire ontdekkingstocht kunnen. Hopelijk wordt dat aanbod van restaurants alleen nog maar meer in de toekomst!
Maar even terug naar huis. Want ook daar is het altijd weer een uitdaging om een peuter aan het eten te krijgen. Ik geloof erin dat als je een kind van jongs af aan laat kennismaken met diverse smaken en ingredienten dat je daardoor uiteindelijk een makkelijke eter krijgt die met veel plezier aan de eettafel zit. Daarvoor moet je investeren en de tijd nemen. En gek genoeg houden die kleine grapjassen zelfs dan nog vaak een voorkeur voor patat, pizza, kipnuggets en hamburgers. Ongeacht wat voor lekkers je ze voorschotelt. Bij ons thuis in ieder geval wel 😉
En dat maakt het tot een leuke uitdaging. Want alle junkfood die ze zo interessant vinden kun je ook transformeren tot een gezonde maaltijd. Zo maken wij patat van groenten, bakken we zelf pizza’s, maken we onze eigen kipnuggets en in de categorie hamburgers kun je echt alle kanten op.
Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een homemade hamburger die ik had gemaakt voor Smulpaapje. Het is een vegetarische versie, gemaakt van kikkererwten en quinoa. Een enorm succes bij kinderen en ontzettend lekker!
Wat je nodig hebt voor circa 6 hamburgers
– 2 blikken (800gr) kikkererwten (uitgelekt, afgespoeld en droog gedept)
– 1 rode ui, grof gehakt
– 1tl rasp en 1el sap van 1 citroen
– 1 tl komijn
– 1 tl gemalen korianderzaad
– 2 eieren
– 100gr quinoa (van te voren gekookt en afgekoeld), eventueel te vervangen door bulgur
– 50gr havermout
– peper en zout
– olijfolie om in te bakken
om te serveren:
– donkerbruin (stok)brood
– voor de allerkleinsten: tomaat, komkommer, zelfgemaakte courgette chips, ketchup
– voor grotere kinderen en volwassenen: tomaat, rode ui, blaadjes koriander en chilisaus
Wat je gaat doen
Doe de kikkererwten, rode ui, citroenrasp en -sap, komijn, korianderzaad en eieren in de keukenmachine en maal dit tot een deeg. Het hoeft niet helemaal fijn, er mogen nog wel een paar grove stukjes in zitten. Ik voeg altijd ui toe omdat mijn kind daar helemaal aan gewend is. Twijfel je daarover dan kun je de ui er altijd uitlaten.
Schep het kikkererwtenmengsel in een bak en voeg de quinoa en havermout toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng alles goed door met je handen. Verdeel het mengsel in 6 porties en rol er bolletjes van die je daarna plat maakt met je handpalm tot een dikke hamburger.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de hamburgers hierin. Ze hebben ongeveer 4 minuten per kant nodig. Als de hamburgers een mooi bruin laagje hebben dan zijn ze klaar.
Voor de allerkleinsten serveer je de hamburgers op bruin (stok)brood en garneer je met komkommer, tomaat en een beetje ketchup. Ik maak ook nog wel eens courgette chips in de oven (dunne plakjes met een beetje zout en kerrie ongeveer 10 minuten bakken in de oven) die geweldig zijn om de burgers mee te serveren.
Voor ons volwassenen zijn de burgers ook te gek. Serveer ze dan met ringetjes rode ui, blaadjes verse koriander en een beetje chilisaus.
Bij ons thuis eet de peuter gewoon mee met de pot. Soms maak ik iets speciaals voor hem, maar meestal eet hij gewoon mee. Kijk eens hier voor de gerechten die we thuis met het hele gezin eten. Hoe doen jullie dat thuis, eten de kinderen met alles mee?
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.