Daslook is een bladgroente die niet zo bekend is in Nederland, omdat het een beschermde soort is. Bij onze Duitse buren wordt het vaker gegeten en mag je het bijna populair noemen. Kauw op een blaadje en je proeft de smaak van knoflook, prei en bieslook door elkaar. Afgelopen week was ik bij De Lindenhoff en daar zag ik een krat vol fris ogende bosjes liggen. Ik dacht gelijk aan pesto en nam een bosje mee. Samen met een zak verse doperwten, want die zijn nu ook helemaal in het seizoen. Je bent dan wel even aan het doppen, maar dat heb ik er graag voor over. Hier maakte ik vervolgens een pasta mee, orecchiette om precies te zijn. Kleine oortjes dus, want dat is de vertaling van orecchiette die oorspronkelijk uit Puglia komen. Mocht je nou geen daslook kunnen vinden, maak dan ‘gewoon’ pesto. Bijvoorbeeld van basilicum of rucola. Daarmee wordt dit gerecht ook hemels lekker.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 500gr orecchiette pasta (of een andere kleine pastasoort)
– zeezout
– 1 bosje daslook
– 20gr pijnboompitten
– 10gr Parmezaanse kaas
– 100ml olijfolie extra vergine
– zwarte peper
– 200gr verse doperwten, gedopt
– 125ml slagroom
– 1 scharrelei
– om te serveren: geroosterde pijnboompitten en grof geraspte Parmezaanse kaas
Wat je gaat doen
Breng een pan met water en zout aan de kook. Kook hier de orecchiette in volgens de aanwijzing op de verpakking.
In de tussentijd maak je de pesto. Hak de daslook grof en doe deze samen met de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een snufje zeezout en zwarte peper in de keukenmachine. Ik voeg geen extra knoflook toe, omdat de daslook van zichzelf al genoeg knoflooksmaak heeft. Maal samen met de olijfolie tot een fijne pesto. Als het nog te dik is, voeg je nog wat extra olijfolie toe.
3 minuten voordat de pasta klaar is, voeg je de doperwten toe aan het kookwater en die kook je even kort mee. Klop de slagroom met het ei lobbig in een kom.
Giet de pan met de orecchiette en doperwten af en schep gelijk de geklopte slagroom en pesto erdoor. Meng goed door elkaar en laat een paar minuten staan. Door de warmte van de pasta gaart het ei vanzelf en de pasta krijgt een heerlijk romig laagje rondom. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout.
Serveer de pasta op grote borden en strooi er wat geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas over. Geniet!
In ons huis houden we van pasta. Net even anders dan anders en altijd gemaakt met een homemade saus. Meer pasta inspiratie vind je hier.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.