Ik heb een top 3. En dan heb ik het over restaurants. Die top 3 wijzigt jaarlijks nog weleens, niet zo gek met al die restaurants die ik bezoek. Maar er is een restaurant wat zijn plek al jaren heeft weten te behouden. En dan heb ik het over Hofstede Meerzigt in Zoetermeer. Voor mij een thuiswedstrijd, want ik woon er vlakbij. Gelukkig maar, want ik kom er heel, heel graag.
Naar mijn bescheiden mening heeft Hofstede een ideale balans weten te vinden tussen culinair genieten, sfeer en gastvrijheid. En misschien nog wel het belangrijkste, je kunt het er zo gek maken als je wilt. Er zijn restaurants waarbij je vooraf weet dat je een dikke portemonnee moet meenemen. Dat kun je doen bij Hofstede, maar het hoeft niet. Want naast een à la carte kaart, kun je ook genieten van mooi geprijsde seizoensmenu’s met voortreffelijke gerechten. Zo hebben ze bijvoorbeeld nu het Lente-lievelingmenu: 4 gangen asperges voor € 34,50 en gezien hun kwaliteit is dat een hele mooie prijs.
Culinair in een monumentale boerderij
Hofstede Meerzigt is gelegen aan de rand van Zoetermeer in een oude boerderij. Deze stamt uit 1640, de hofstede werd later aangebouwd. Het complex is volledig verbouwd waarbij ze de monumentale uitstraling intact hebben gelaten. Je vindt er het restaurant en de moderne keuken met chef’s table in een van de oude hooibergen. Er is een wijnhooiberg, een trouwzaal in de voormalige stal en in de zomer kun je bijzonder sfeervol dineren in de tuin. Ik waan me dan altijd even in het buitenland en dat ‘gewoon’ in Zoetermeer.
Chef-kok Alain Adriaanse zwaait de scepter over de keuken waar gekookt wordt met een Franse basis en veel internationale invloeden. Hofstede staat bekend om hun seizoensgebonden gerechten en verfijnde smaken en presentatie. Zonder dat het over de top gaat. Je weet precies wat je eet en de smaken zijn puur. Naast wisselende vaste menu’s beginnend vanaf € 35,- voor 3 gangen tot 6-gangen voor € 65,- zijn er ook altijd seizoensmenu’s. À la carte beginnen de voorgerechten vanaf € 13,- en de hoofdgerechten vanaf € 21,-. En wil je de kunsten van de chef in volle glorie proeven, dineer dan aan de chef’s table in de keuken. Het chef’s table proeverij menu van 7-gangen inclusief bijpassende wijnen kost € 125,-.
Proeven aan de chef’s table
Met een aantal vrienden hebben wij de traditie om eens in het jaar/anderhalf jaar met elkaar te dineren aan de chef’s table. Pure verwennerij wat eindigt in wellicht een wat dwaze en gezellige avond. Met maximaal 5 (maar ons lukt het altijd met 6) personen neem je plaats aan de hoge tafel in de keuken. Alain en de keukenbrigade bereiden voor je neus alle gerechten en nemen je mee op een echte culinaire ontdekkingstocht. Begeleid door de perfecte wijnselectie van sommelier Sermad en volledig in de watten gelegd door gastvrouw Yvonne.
Nou vond ik het hoognodig tijd worden dat ik eens een review over Hofstede Meerzigt ging plaatsen op mijn blog. En geen beter alibi dan ons chef’s diner om dit te doen. Ook al was het een tijdje geleden (januari zie ik net), maar dat kan de pret niet drukken. Geniet je met ons mee?
Snacks;
Parmezaankaasvlinder / Hartige kletskop met noten / Witte chocolade bonbon gevuld met piccalilly / Wortelcake met gember
Amuse;
Crème van Vadouvan / Compote van sjalot met mosterd / Schuim van ras el hanout
Voorgerecht;
Gerookte zalm (à la erwtensoep) / Erwten crème / Zeeuws spek / Knol, ui, wortel gemarineerd / Krokantjes van filo / Schuim van rookworst
Tussengerecht;
Tartaar tonijn / Krab / Koekje van garnalen / Avocado crème / 2 bereidingen van komkommer (zoetzuur & gelei) / Haringkaviaar
Stiekem zette Alain nog een bordje mosselen voor ons neer. Nog steeds baal ik dat hij me zijn recept niet wou geven, want deze waren hemels lekker! Maar ach, die chef’s willen hun geheimen vaak bewaren 😉
Tussengerecht;
Kwartel / Ravioli paddenstoelen / Duxelles / Gebakken paddenstoelen / Eitje met fleur de sel / Crème fraîche / Truffeljus
Hoofdgerecht;
Hert / Rode kool / Aardappeltaartje / Spruitjes / Knolselderij
Kaas;
Selectie van Nederlandse kazen
Nagerecht;
Bananen mousse / Lemon curd / Pistache crème / Kokos crème / Yoghurt peper ijs / Yoghurt meringue koekje
Ontzettend leuk detail: de zoete variant bij de koffie wordt op dezelfde manier gepresenteerd als de snacks aan het begin van het diner;
Kaneelvlinder / Chocolade kletkop / Witte chocolade bonbon met sinaasappel / Wortelcake
Was het heerlijk? Ja, meer dan! En was het gezellig? Ja, wederom een avond om nog lang te herinneren.
Hofstede Meerzigt
Zonnenberg 10
2716 PG Zoetermeer
079-351 59 02
info@hofstedemeerzigt.nl
Lunch: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 – 14.00 uur
Diner: dinsdag t/m zaterdag van 18.00 – 22.00 uur
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.