Het aanbod van vegetarische burgers wordt steeds groter. Zo vind ik de burgers van de Vegetarische Slager bijvoorbeeld erg lekker. Maak er eens een hele andere burger van in dit gerecht met hoisin, komkommer en Chinese kool. Wil je snel aan tafel koop je zo kant-en-klaar, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken met bijvoorbeeld bonen.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 4 bruine pistolets
– 1 komkommer
– 200ml water
– 2el (riet)suiker of oerzoet
– 200ml azijn
– 1 stukje gember van 2cm
– 1 sjalot of ½ ui
– 4 vegetarische of vegan burgers
– 4el Hoisin saus
– 2el plantaardige olie
– 1 zak Chinese kool, gesneden
– zout
Wat je gaat doen
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de komkommer, inclusief schil, in dunne reepjes. Zet een pannetje op het vuur met de water en suiker. Breng dit aan de kook en laat kort doorkoken. Zet daarna het vuur uit en roer de azijn erdoor. Schep de komkommer in een platte, hittebestendige schaal en schenk hier het water-azijnmengsel over. Laat dit zo staan totdat je gaat serveren.
3. Schuif de broodjes in de oven en bak die volgens de aanwijzing op de verpakking.
4. Hak de gember en sjalot helemaal fijn.
5. Leg de burgers op een plank en smeer die aan beide kanten in met een dun laagje Hoisin saus. Een kwastje is hier handig voor.
6. Zet 2 pannen op het vuur: eentje voor de burgers en een voor de Chinese kool. Verhit in beide een eetlepel plantaardige olie.
7. De burgers bak je in 4 tot 5 minuten gaar. Zet de pan op matig vuur en keer de burgers regelmatig om.
8. Voor de Chinese kool fruit je eerst de gember en sjalot. Schep daarna de kool erdoor en roerbak 2 minuten totdat de kool net begint te slinken. Niet te lang doorbakken, want anders ben je de bite van de kool kwijt. Breng op smaak met een snufje zout.
9. Voor het serveren beleg je een pistolet met een kwart van de Chinese kool. Hierop komen 2 deluxe burgers. Op beide burgers leg je wat zoet-zure komkommer. Serveer direct, eventueel met extra sausjes erbij naar smaak. De komkommer die over is, zet je ook op tafel.
Tips:
– Oosterse ingrediënten koop ik vrijwel altijd bij de toko. In verband met de smaak en prijsstelling. Bijvoorbeeld met gember: ik koop een flink stuk daar, snijd ‘m thuis vast in stukken van 2cm en vries deze in. Zo heb ik altijd gember in huis en dit geeft een heerlijke smaak aan veel Oosterse gerechten.
– Als je dan toch in de toko bent, neem je daar ook je Hoisin saus mee. Deze kun je voor veel meer gerechten gebruiken. Denk aan roergebakken kip, vleesmarinades of als dipsaus. In de koelkast kun je een fles diverse maanden bewaren.
– Nog meer smaak geven aan je burger? Wok dan de Chinese kool in sesamolie en strooi er wat geroosterde sesamzaadjes over voordat je gaat serveren.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.