[vc_row][vc_column][vc_column_text]”Heb je misschien ook een recept voor Surinaamse roti?” Die vraag werd me steeds vaker gesteld dus het werd de hoogste tijd om met mijn schoonmoeder de keuken in te duiken. Die maakt namelijk een magisch lekkere Surinaamse roti met lam, aardappel en kousenband. Dat is trouwens niet ‘even’ de keuken induiken. Want als je alles zelf maakt, dus ook de roti’s, dan ben je wel ‘even’ bezig. Maar dat is het meer dan waard. Het mooie is dat je dan ook gelijk wat vrienden kunt uitnodigen, want er is genoeg. Ze zullen er je dankbaar voor zijn, beloofd. Nu houd ik verder mijn mond, snel aan de slag voor deze roti met lam!
Liever Surinaamse roti met kip maken? In mijn boek 365 Dagen Koken vind je daarvoor een geweldig recept. Wil je ook een vegetarische vulling maken? Daarvoor vind je hier een goed recept.
Wat je nodig hebt voor 6 – 8 personen
– 1 kg zelfrijzend bakmeel (Soubry) + extra voor het vullen van de roti’s
– 600 ml water
– 2 kg lamsvlees in stukken (ga naar de Surinaamse/Tropische supermarkt of Turkse slager, overleg en kies een deel uit wat goed is om te stoven en vraag of ze het daar gelijk voor je in stukken hakken)
– 1 citroen
– 1 kg aardappels, kruimig
– 18 teentjes knoflook
– 1 volle tl hele komijnzaadjes (nog lekkerder als je die vooraf even roostert)
– 2,5 uien
– 1 volle el + 1 tl masala
– 1 tl + 1/2 tl korianderpoeder
– 1 tl + 1/2 tl kurkumapoeder
– 6 maggiblokjes (kleine vierkante maggiblokjes, kijk naar een geel ovaal bakje van Maggi met een rode deksel erop)
– 2 stukken gember van 2 cm
– 1 partje citroen
– 1 kg aardappels, vastkokend
– 750 gr kousenband (snijbonen kan ook)
– 1/2 tl tomatenpuree
– zwarte peper
– zout
– zonnebloemolie
– ghee (geklaarde boter)
– serveer erbij: sambal
Wat je gaat doen voor de Surinaamse roti met lam
Bereidingstijd: alles bij elkaar zo’n 2,5 – 3 uur
Meng het zelfrijzende bakmeel met een scheut zonnebloemolie en 500 ml water in een grote bak. Meng alles goed door elkaar en kneed het daarna een minuut of 2 tot een deeg. Voeg extra water toe als je vindt dat het nog te droog is. Aan het einde mag het deeg nog wat plakkerig zijn, dat is niet erg. Smeer de bovenkant in met een dun laagje zonnebloemolie en dek af met een doek. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.
Was de stukken lamsvlees in je spoelbak en doe ze daarna in een bak met water en de citroen. Snijd de citroen doormidden, knijp beide helften boven het lamsvlees uit en stop de helften in de bak. Laat het vlees 15 – 20 minuten hierin liggenn. Daarna uitlekken in een vergiet en droogdeppen, de citroen gooi je weg.
Voor de vulling van de roti schil je 1 kilo aardappelen en snijd ze in grove blokjes. Spoel deze af en kook ze in 20 minuten gaar in water met zout en 4 gepelde teentjes knoflook. Daarna giet je het water af en stamp je de aardappel en knoflook fijn met een pureestamper. Zet dit nog even (al roerende) op het vuur zodat de aardappel helemaal droog is, want je wilt geen natte vulling hebben voor je roti. Roer daarna 1 volle theelepel komijn en een snuf zout erdoor. Laat daarna afkoelen.
Hak 1,5 ui in fijne stukjes en stamp 10 teentjes knoflook fijn in een vijzel. Je mag de ui en knoflook ook fijnmalen in een hakmachine. Pak een grote braadpan of wok en verhit deze. Doe hier een flinke hoeveelheid zonnebloemolie in. Bak eerst de ui al roerende een paar minuten totdat deze net bruin begint te zien, voeg daarna de knoflook toe en bak deze ook nog een minuut of 2 mee. Daarna gaat er 1 volle eetlepel masala, 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel kurkuma, 4 blok, snuf zwarte peper, snuf zout, 2 stukken gember en een klein scheutje water bij. Roer dit goed om en bak nog 1 minuut. Doe de stukken lamsvlees in de pan erbij en bak alles goed bruin aan rondom. Het vlees moet helemaal dichtgeschroeid zijn. Schenk er daarna nog een kopje water bij, roer alles door en laat nu op laag vuur 1 tot 1,5 uur stoven. Dit is ongeveer de tijd dat je ook nog nodig hebt om de rest af te maken. Voeg nog wat extra water toe als het te droog wordt.
Nu door met het bijgerecht, aardappel met kousenband. Schil 1 kilo vastkokende aardappelen en snijd ze in stukjes. De kousenband snijd je ook in stukjes. Hak 1 ui en 4 teentjes knoflook fijn. Verhit een braadpan of wok waar alle ingredienten in passen. Fruit de ui in 2 eetlepels zonnebloemolie totdat het net bruin begint te kleuren, bak daarna ook de knoflook nog een minuut mee. Voeg 1 theelepel masala, 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 tl korianderpoeder, 2 blok, 1/2 theelepel tomatenpuree, snuf peper en een scheutje water toe. Roer alles goed door elkaar en bak nog een minuut. Schep de stukjes aardappel en kousenband erdoor, meng goed met de specerijenpasta en schenk er een vol glas water bij. Zet de deksel op de pan en laat 20-30 minuten stoven totdat de aardappel gaar is. Wordt het tijdens het stoven te droog, voeg dan een extra scheutje water toe.
Als laatste…het bakken van de gevulde Surinaamse roti’s. Je kunt hiervoor een tawa gebruiken (speciale pan voor roti’s), maar het hoeft niet. Een goede koekenpan of crepespan voldoet ook prima. Prepareer je aanrecht als volgt:
– Leg voor je een houten plank met wat meel erop. Zet daarnaast een bakje met extra meel en de pan met de afgekoelde aardappelvulling
– Achter de plank leg je een theedoek of aluminiumfolie die je ook even bestuift met meel
– Leg een deegroller klaar
– Zet je pan op het fornuis en zet daarnaast een bakje met daarin een mengsel van zonnebloemolie en ghee. Zet daar een lepel en kwastje in
– Zet een bak neer met theedoeken erin en daarop aluminiumfolie, hier gaan de roti’s in die je hebt gebakken
Zo vul en bak je Surinaamse roti’s
– Pak je deeg erbij en kneed nog een keer kort door
– Haal een stuk deeg eruit en maak er een balletje van, iets groter dan een pingpongbal. Zo krijg je ongeveer 12 roti’s. Wil je er meer, maak dan de balletjes wat kleiner
– Maak het balletje plat door het met je duim en vingers plat te drukken. Houd de zijkanten wat dikker. Leg het vervolgens op je handpalm en schep er met je andere hand een flinke eetlepel van het aardappelmengsel met komijn op. Maak daarna het balletje weer dicht door het deeg eroverheen te leggen en druk het daarna goed dicht. Belangrijk dat de aardappelvulling er niet door komt, want anders scheurt straks je roti als je ze gaat rollen
– Vul eerst alle roti’s en leg de balletjes op je theedoek. Gebruik wat extra meel als het deeg plakt
– Als alle balletjes gevuld zijn, ga je rollen en bakken. Houdt de volgorde rollen-bakken-rollen-etc aan
– Zet het vuur onder de pan aan en rol een balletje uit met de deegroller tot een ronde roti op je houten plank. Hoeft niet te dun, want dan komt de vulling erdoor. Bestuif je houten plank steeds met een beetje meel
– Als de pan op temperatuur is (medium vuur), leg je de uitgerolde roti erin. Bestrijk de bovenkant met een eetlepel van het olie-ghee mengsel, gebruik het kwastje daarvoor. Of een eetlepel, waarbij je de bolle kant gebruikt om uit te strijken
– Zodra er luchtbellen in de roti verschijnen (binnen een paar minuutjes), kun je ‘m omdraaien met een grote spatel. Bak daarna de andere kant en smeer de bovenkant weer in met een eetlepel van het olie-ghee mengsel. Wederom 2 minuutjes baken en daarna nog een keer kort aan de andere kant. Belangrijk is dat roti’s niet door en door bruin hoeven te worden. Juist niet zelfs, want dan worden ze hard. Dus echt maar kort bakken en als ze net een beetje kleur hebben gekregen zijn ze goed. Haal daarna uit de pan en leg in de bak op het aluminiumfolie
– In de tussentijd kun je weer de volgende roti rollen en die kan daarna weer in de pan. Herhaal dit totdat je alle roti’s hebt gebakken. Dek daarna de roti’s af met aluminiumfolie en de doeken zodat ze niet uitdrogen
Serveer de Surinaamse roti met lam, de bijgerechten en natuurlijk sambal. Switi!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”schoolbord”][vc_column][vc_column_text]
Recept & fotografie: Francesca en haar schoonmama
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]