We persen wat af tegenwoordig om meer groenten en fruit binnen te krijgen. Zo begon ik een paar jaar geleden met blenderen. De ene na de andere smoothie ging naar binnen. Toen de overstap naar een sapcentrifuge waarmee ik binnen een handomdraai ’s ochtends heerlijke sapjes maakte. Ook wel eens lekker zo’n vloeibaar sapje in plaats van een wat dikkere smoothie brij. Wist ik veel dat er een wereld van verschil zit tussen juicen en juicen. Want als je dus je groenten en fruit met een bloedgang door een reguliere sapcentrifuge duwt (wat ik dan weer als voordeel zag, want dus lekker snel klaar), maak je ook een groot deel van de enzymen en voedingsstoffen stuk. Ik was benieuwd hoe dat zat en ging op onderzoek uit.
Een slowjuicer, wat is dat nou precies
Ergens in die onderzoeksperiode kwam ik de mensen van Versapers tegen op een evenement. Voor wie de Versapers niet kent, dit is een slowjuicer. Iets anders dus als een reguliere sapcentrifuge. Laat ik dat verschil eerst eens uitleggen.
Een traditionele sapcentrifuge maakt gebruik van een scherpe rasp die op zeer hoge toeren ronddraait. Hierdoor ontstaat wrijving en hitte waardoor een groot deel van de enzymen en voedingsstoffen verloren gaat. Er komt ook zuurstof bij waardoor het sap snel oxideert en verkleurt. De Versapers werkt door langzame kneuzende, malende en persende acties toe te passen, die de enzymen behouden. Hierdoor houd je je sap ‘levend’. Op deze manier haal je zelfs de laatste druppel sap uit de verse groenten en fruit, waardoor het de minste hoeveelheid afval genereert.
Als je de blender, sapcentrifuge en slowjuicer nou met elkaar vergelijkt, wat zijn de grootste verschillen? Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet:
Blender
Aanschaf: goedkoop tot gemiddeld
Snelheid: snel
Gebruik: makkelijk
Schoonmaken: makkelijk tot gemiddeld
Type sap: veelal dik, behalve als je nog extra vocht toevoegt. Eigenlijk niet echt een sap, maar een puree omdat alle vezels, velletjes en pitjes er ook nog inzitten.
Gezondheidswaarde: smoothie uit een blender is prima voor je, zeker ook omdat er nog veel vezels in zitten. En als je er nog wat stukjes in laat heb je ook nog iets te kauwen. Vaak wordt wel de ‘fout’ gemaakt om teveel fruit te gebruiken en dan krijg je een overdaad aan fruitsuikers binnen.
Sapcentrifuge
Aanschaf: gemiddeld tot duur
Snelheid: snel
Gebruik: makkelijk tot gemiddeld
Schoonmaken: gemiddeld tot best een klus
Type sap: vloeibaar sap, niet lang houdbaar door oxidatie en je ziet het sap snel scheiden. Met de smaak is niets mis, je kunt er heerlijke sapjes mee maken.
Gezondheidswaarde: daar is dus tegenwoordig steeds vaker discussie over. Door de enorme kracht van de rasp gaan de enzymen en voedingsstoffen sneller verloren. Is het sapje dan slecht voor je? Nee, absoluut niet. Het kan alleen beter en daarvoor is een slowjuicer de oplossing.
Slowjuicer
Aanschaf: duur
Snelheid: op z’n gemak
Gebruik: gemiddeld
Schoonmaken: best een klus
Type sap: vloeibaar sap in de meest pure vorm, prachtige kleur en intense smaak. Van alle apparaten die ik al heb getest steekt de Versapers er met kop en schouders bovenuit.
Gezondheidswaarde: met een slowjuicer krijg je een ‘levend’ sap waarin alle voedingsstoffen en enzymen behouden zijn gebleven.
Wil je het verschil tussen de blender, sapcentrifuge en slowjuicer ook nog in beeld zien? Bekijk dan dit filmpje waar er tomatensap is gemaakt met alle drie.
De Versapers in ons huishouden
Ik maakte dus kennis met Versapers en mocht de slowjuicer thuis uitproberen. Bij het uitpakken van de verpakking viel me gelijk op dat ik hier te maken had met heel veel meer onderdelen dan normaal. Het was even puzzelen (ik ben niet zo technisch), maar na een paar keer proberen is het een eitje om ‘m in elkaar te zetten.
In het hart van de Versapers zit een grote pers die omwentelingen maakt op slechts 70 toeren per minuut (ter vergelijking, een sapcentrifuge kan tot wel 20.000 toeren per minuut maken). Dit zorgt ervoor dat er minimale wrijving optreedt en er geen overbodige hitte vrijkomt. Er komt daarnaast ook weinig zuurstof bij het sap tijdens de persing en waardoor het sap in de koelkast 48 uur goed kan blijven. En het belangrijkste van alles, jawel daar komt ie weer, het houdt het sap ‘levend’.
Ik begon maar eens met een appelsapje, het favoriete drankje van de peuter. Appelsap in pakjes kopen we thuis niet dus hij krijgt of de biologische variant van de boer of we maken zelf appelsap. Alleen, de appelsap uit de sapcentrifuge kreeg ik er nooit in bij hem. Dit had alles te maken met het snel oxideren waardoor de appelsap een bruine kleur kreeg. Als ik zo’n bruin glas appelsap voor zijn neus neerzette, was het al snel afgelopen met de pret. Ik was dus heel benieuwd of hij wel de appelsap uit de Versapers wou drinken. Ik zette ‘m op het aanrecht en hij mocht zelf de stukken appel in de opening doen. Dat is natuurlijk al dikke pret voor een peuter.
De Versapers doet zijn werk rustig en met beleid. Vooraf dacht ik dat hij langzaam zou zijn, maar dat viel me mee. Nou denk ik wel dat als je ’s ochtends haast hebt, dat het dan te lang duurt. Maar dat is het mooie van de Versapers, je kunt ’s avonds je sapjes al maken en gemakkelijk in de koelkast bewaren voor de ochtend. Invriezen kan natuurlijk ook.
Inmiddels was de appelsap klaar en ik schonk het in een glas. Hey, wat een verrassing: het heeft bijna dezelfde kleur als de appelsap van de boer. En jawel, de peuter drinkt het! Hij vindt het ook nog lekker. Diezelfde middag ga ik aan de slag met andere sapjes en maak ook gelijk wat voor de volgende dag. Het schoonmaken is meer een klus dan bij een sapcentrifuge. Je moet wel even in de weer met een borsteltje onder stromend water.
Inmiddels zijn we een paar weken verder en ben ik enorme fan van de Versapers. Sterker nog, de keukenmachine heeft zijn plek moeten afstaan eraan op het aanrecht. Ik houd me niet zo aan recepten, maar kijk wat ik nog in huis heb en maak daar sapjes mee. Wel altijd combinaties van groenten en fruit waarbij groenten de overhand hebben. Maar een sapje zonder licht zoete nasmaak vind ik niets. De peuter drinkt nog steeds zijn appelsap eruit en drinkt ook steeds vaker een sapje mee met mama. Alhoewel hij zijn hoofd nog omdraait bij het zien van een groen sapje. Geef ‘m eens ongelijk.
Gebruik ik ‘m iedere dag? Zeker niet, want dat kost me teveel tijd. Zo’n 1x in de 3 dagen gok ik. Maar dan maak ik wel gelijk genoeg voor een paar dagen. Mijn favoriete sapje, dat is op zeker de combinatie van spinazie, ananas, limoen en appel. Meer recepten komen er binnenkort nog aan.
Weet je wat je er trouwens ook onwijs lekker mee kunt maken? Wortelsoep! Met een vleugje gember en peper. Ook dat recept ga ik snel met jullie delen.
Francesca’s eindoordeel
Ik had het niet gedacht vooraf, maar het is toch gebeurd: ik ben verliefd geworden op de Versapers. Het is wel een apparaat voor gevorderden. Als je nog helemaal geen ervaring hebt met smoothies en sapjes dan zou ik eerst wat low profile beginnen. Bijvoorbeeld met een blender of leen er eentje van een vriend of vriendin. Kijk eerst maar eens of je een ‘sapjesmens’ bent voordat je een slowjuicer aanschaft. Daar krijg je vervolgens ook heel veel voor terug! Want een slowjuicer is een investering voor de lange termijn, vooral voor je lichaam.
Ik vind ook dat een slowjuicer een enorm voordeel kan zijn voor kinderen. Door sapjes te maken met vrolijke kleuren (oranje van wortel, dieprood van biet, rozerood van aardbeien) kun je kinderen iedere dag een vitamineshot geven naast hun gewone maaltijden. Eenmaal gewend aan deze sapjes kun je ook experimenteren met het toevoegen van andere groenten.
Meer informatie over de Versapers? Kijk dan op hun vernieuwde site boordevol informatie, inspiratie en recepten. En houd Francesca Kookt! de komende 2 weken goed in de gaten! Want wie weet geven we ook nog wel een Versapers weg…
Voor deze review heb ik een Versapers cadeau gekregen,
maar zoals je gewend bent lees je hier alleen onze eerlijke mening.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.