Wat is Kerstmis 2014 zonder het Grote Foodbloggers Kerstmenu? Dat is wat mijn foodie friends Pauline, Brenda, Monique, Sabine, Philippine en ik dachten op een druilerige dag in november en we gingen aan de slag! We wilden voor jullie het ultieme kerstmenu maken waarbij we allemaal verantwoordelijk waren voor een gang en dat is me toch een partij goed gelukt. Vandaag presenteren wij met heel veel trots het 6-gangen Foodbloggers Kerstmenu 2014. Iedere gang in het gerecht is makkelijk om te maken, maar wel heel indrukwekkend. Inclusief een bijpassend wijnadvies zodat je nergens meer over hoeft na te denken. We zijn er trots op en hebben genoten van de voorbereidingen en het proeven.
Hieronder tref je het hele menu aan en als je op een link klinkt ga je naar het juiste recept op een van de andere blogs. Onderaan deze blog vind je het recept voor het hoofdgerecht: de gevulde runderrollade met rode wijn truffelsaus. De rollade heb ik zelf gevuld met een geweldig mengsel van spinazie en bospaddenstoelen. Laat je niet afschrikken door het ‘zelf maken’ van een rollade. Dat is namelijk echt heel makkelijk. Vraag aan je slager of hij een mooi stuk runderlende voor je wil snijden (voor het aantal personen waar je voor gaat koken). Vertel hem dat je er rollade van wilt maken, dan maakt hij er vast een plat stuk van die je vervolgens thuis kunt vullen. De rest vertel ik je in het recept. Maar nu eerst…tijd voor het totale menu!
Amuse van Brenda Kookt
Crostini met brie en cranberry
Wijnadvies: Château de Montgueret Saumur Brut, Loire, Frankrijk
Voorgerecht van Oh My Foodness
Tonnato pollo
Wijnadvies: Angel Cove Sauvignon Blanc
Soep van Culy
Paddenstoelensoep
Wijnadvies: Louis Eschenauer, Languedoc / Rousillon, Frankrijk
Tussengerecht van Uit Pauline’s Keuken
Coquilles met salieboter
Wijnadvies: schenk de wijn van de soep nog even lekker door
Hoofdgerecht van Francesca Kookt
Gevulde runderrollade met rode wijn truffelsaus
Wijnadvies: Rocca Don Ernesto Negroamaro, Salento, Italië
Dessert van Liefde voor Lekkers
Meringuetorentje met ijs en frambozen
Wijnadvies: Torres Moscatel Oro Floralis, Penedes, Spanje
Recept gevulde runderrollade met rode wijn truffelsaus
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 stuk runderlende in 1 plak van de slager. Ongeveer 750 gram
– 50gr bacon in blokjes
– 1 teentje knoflook, grof gehakt
– 1 grote of 2 kleine sjalotjes, grof gehakt
– 200gr gemengde paddenstoelen, grof gehakt
– 50ml runderbouillon
– 100gr (baby) spinazie
– 300ml runderbouillon
– 200ml rode wijn
– 3 takjes tijm
– 2el bloem
– 1el boter
– scheutje truffelolie
– olijfolie
– gemalen zwarte peper
– zeezout
– vleestouw
– vleesthermometer
Wat je gaat doen
Haal je runderlende uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
Verhit een grote pan, voeg een eetlepel olijfolie toe en bak hierin 2 minuten de bacon terwijl je af en toe roert. Voeg de knoflook en sjalot toe en bak nog 2 minuten. Dan komen de paddenstoelen erbij, bak deze totdat ze net gaan slinken. Schenk dan de 50ml runderbouillon erbij en blijf roeren. Laat de bouillon verdampen en schep daarna de spinazie erdoor.
Laat de spinazie iets slinken, roer alles goed door en zet het vuur uit. Breng het geheel op smaak met peper en zout en schep alles over in de keukenmachine. Maal het fijn en laat iets afkoelen.
Leg je stuk runderlende op je aanrecht en smeer de binnenkant (die je gaat vullen) heel dun in met olijfolie, peper en zout. Schep je vulling op het vlees, maar laat rondom 1 tot 2 cm vrij, anders kun je straks je rollade niet goed oprollen. Smeer de vulling gelijkmatig uit met een lepel en let goed op dat je ‘m niet te dik belegd. Als je wat vulling overhoudt is dat niet erg.
Rol daarna je stuk vlees op licht stevig op. Wel stevig, maar niet teveel drukken.
Nu ga je de rollade vastbinden met het vleestouw. Dat kun je op twee manieren doen: of je knoopt op mijn manier eerst 4 keer een stuk touw aan de korte kant en daarna nog 1 keer aan de lange kant. Gewoon rustig aan. Of je gaat oefenen met de professionele rolladeknoop, het filmpje daarvan vind je hier. De buitenkant van de rollade smeer je ook licht in met olijfolie, peper en zout.
Dit alles kun je volledig voorbereiden tot 1 dag van te voren. Pak daarna je rollade goed in met vershoudfolie en leg ‘m in de koelkast. Laat de rollade wel weer op kamertemperatuur komen voordat deze de oven in gaat.
Verwarm de oven voor op 175 graden en leg de rollade in een bakblik. Zodra de oven is voorverwarmd gaat het bakblik in de oven.
Bak de rollade 30 minuten op deze temperatuur. Prik daarna de vleesthermometer in de kern van de rollade en verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden. Bak de rollade nu nog 25 minuten of totdat de thermometer aangeeft dat de temperatuur 50-52 graden is (voor rare) of 55-58 graden (voor medium rare). Haal daarna de rollade uit de oven en laat ‘m nog 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Ik geef eerlijk toe dat mijn rollade niet rosé genoeg was, met dank aan een defecte vleesthermometer. Ik twijfelde al over de accuraatheid van het ding en ga nu heel snel een goede thermometer kopen.
Terwijl de rollade in de oven staat, kun je de saus maken. Doe de 300ml runderbouillon, 200ml rode wijn en takjes tijm in een sauspan en breng dit aan de kook. Laat ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen zodat het inkookt. Haal daarna de takjes tijm eruit. Schep een soeplepeltje van het vocht in een bak en klop hier beetje voor beetje de bloem door totdat je een klontvrij papje hebt. Klop dit daarna door je vocht heen in de sauspan. Breng weer aan de kook en laat zachtjes pruttelen voor 1 tot 2 minuten terwijl je blijft kloppen met een garde. Je saus dikt vanzelf in. Klop de boter erdoor samen met een scheutje truffelolie en breng op smaak met peper en zout. Proef en voeg eventueel nog extra truffelolie toe indien je dit nodig vindt.
Serveer de runderrollade met de saus. Ideeën voor mogelijke bijgerechten zijn:
– Geroosterde aardappelen en groenten uit de oven (snijd deze in blokjes, combineer met knoflook, olijfolie, peper en zout en bak tegelijkertijd met de rollade)
– Gratin dauphinois (kan ook tegelijkertijd in de oven)
– Geblancheerde groene groenten (zoals deze salade met bimi, haricot verts en groene asperges)
– Geroosterde spruitjes (kan ook tegelijkertijd in de oven)
– Stoofperen (met alcohol of zonder alcohol)
– Cranberry compote
De wijn die hier goed bij past is de Rocca Don Ernesto Negroamaro uit Salento, Italië. De zonovergoten kracht uit de hak van de Italiaanse laars maakt deze wijn zeer intens en toch toegankelijk. Het is een verrassing uit een niet zo’n bekend gebied en wordt gemaakt van de Negroamaro druif.
Over het wijnadvies
Het wijnadvies voor het Grote Foodbloggers Kerstmenu is gemaakt door Randy Bouwer, sommelier van Restaurant Noble in Den Bosch. Hij heeft ervoor gekozen om alle wijnen van 1 online wijnwinkel te kiezen. Dat is wel zo gemakkelijk in de voorbereiding. Alle wijnen komen daarom bij Abels Wijnen vandaan. Als je bij hen bestelt, kun je de speciale kortingscode ‘francescakookt’ gebruiken en dan krijg je € 5,- korting vanaf een bestelling van € 50,-. Deze code is geldig t/m 31 januari 2015 en kan eenmalig gebruikt worden per bestelling en per adres.
Ik hoop dat jullie genieten van onze kerstmenu. Wij hebben er in ieder geval enorm van genoten in de voorbereiding en wensen jullie een geweldig kerstdiner toe. Met veel warmte, gezelligheid en heerlijk eten natuurlijk 🙂 Als jullie iets van het kerstmenu maken, plaats dan een foto op social media met #foodbloggerskerstmenu. We vinden het enorm tof om te zien wat jullie ervan gaan maken!
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.