Wist je dat er in Florida maar liefst 75.000 mensen dagelijks werken in de grapefruitteelt? Veelal komen de grapefruittelers uit families die al generaties lang deze vitaminebommetjes telen. Hun kennis over deze citrusvruchten en het subtropische klimaat zorgen voor ‘s werelds zoetste en sappigste grapefruits. En die vind je gewoon bij ons in de supermarkten en bij de groentewinkels. Ik had me nooit gerealiseerd dat dit zo’n gigantisch grote sector is en ben wat meer gaan lezen over deze Florida Grapefruit.
Met slechts een halve grapefruit zit je aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en op het gebied van vitamine A, kalium en voedingsvezels doet de grapefruit het ook best aardig. Het is een frisse tussendoor snack en ik ben er ook dol op tijdens het ontbijt. Het stevige vruchtvlees kun je goed combineren met zoete gerechten, maar ook bij hartige gerechten kun je alle kanten op met de grapefruit. Zoals ik bijvoorbeeld deed met dit voorgerecht met coquilles of deze witlofsalade met radijs, grapefruit en pecannoten. Nieuw voor mij was dat je ze tot 3 weken in de groentenla van de koelkast kunt bewaren.
Ik ontdekte dit alles door het perspakket van Florida Grapefruit dat ik thuis kreeg gestuurd. Boordevol receptinspiratie en natuurlijk veel grapefruits. Aangezien er nog geen ontbijtrecept op de blog stond met grapefruit ben ik aan de slag gegaan met de granola met grapefruit en frambozen. Heerlijk! De granola is meer dan genoeg om een week of 2 mee te ontbijten, bewaar deze in een goed afgesloten bus en combineer met kwark, yoghurt of melk zodat je iedere keer weer een ander ontbijtje hebt. Hoeft natuurlijk niet altijd met grapefruit, maar is wel erg lekker.
Wat je nodig hebt
125ml ahornsiroop
2el vloeibare honing
2el zonnebloemolie
1tl vanille extract
250gr havermout
125gr zaden en pitten (denk aan combi van zonnebloempitten, sesamzaadjes en pompoenpitten)
100gr geschaafde amandelen
100gr gedroogd fruit (denk aan cranberries, kersen, vijgen, dadels en abrikozen)
50gr kokosschaafsel
topping per portie: vruchtvlees van 1/2 grapefruit, 1el frambozen, 3el Griekse yoghurt en 1tl honing
Wat je gaat doen
Bereidingstijd granola inclusief oven: 30 minuten
Bereidingstijd ontbijt: 5 minuten
Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Pak een grote kom en meng hier de ahornsiroop, honing, zonnebloemolie en vanille extract in. Roer de havermout, zaden, pitten en amandelen erdoor, roer goed door elkaar. Verdeel de granola gelijkmatig over het bakblik en schuif in de oven. Bak de granola 20-25 minuten totdat deze goudbruin is. Schep na 15 minuten het gedroogd fruit en de kokosschaafsel erdoor en bak deze nog 10 minuten mee. Laat de granola daarna afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.
Voor je ontbijt meng je een paar eetlepels granola met de yoghurt en honing. Garneer met partjes grapefruit en frambozen.
Tip: met een grapefruitmesje haal je heel gemakkelijk je partjes uit een grapefruit.