Oude kaas op een broodje, ik hou ervan. Met een lik goede mosterd erbij. Daar hou ik nog meer van. Een oude kaas die veel bij ons in huis wordt gegeten is Old Amsterdam. Deze heeft een rijke smaak en is niet zo droog als andere oude kazen. De blokjes zijn heerlijk bij een borrel of gewoon zomaar. Ik geef de blokjes zelfs als tussendoortje mee in de lunchtrommel van de kleuter.
Maar er is meer dat je ermee kunt doen. Je kunt er namelijk fantastische burgers mee maken! Ik ging ermee aan de slag en maakte deze Franse uienburger met Old Amsterdam en mosterdmayonaise. Heel eerlijk, ik ben verliefd op mijn eigen burger geworden.
Wat je nodig hebt voor 4 grote of 6 kleine burgers
– 2 grote uien
– 1el olijfolie
– zeezout
– 2el appel-ciderazijn
– zwarte peper
– 500gr rundergehakt
– 1 ei
– 6el paneermeel of broodkruim
– 4el mosterd
– 1/2el worcestershiresaus
– 3el mayonaise
– 2 of 3 plakken Old Amsterdam 48+
– 4 of 6 hamburgerbroodjes
Wat je gaat doen
Snijd de uien in dunne, halve ringen. Verhit een koekenpan en fruit de uienringen met een snuf (grof) zeezout in een eetlepel olijfolie. Zet het vuur lager en roer de appel-ciderazijn erdoor. Laat 10 minuten zachtjes sudderen (let op dat het niet aanbrandt) en breng op smaak met zwarte peper.
Doe de rundergehakt in een kom en voeg het ei, de paneermeel of broodkruim, 1el mosterd, 1/2el worcestershiresaus en wat zout en peper toe. Meng met je handen goed door elkaar en maak er 4 of 6 burgers van.
Maak een saus van 3el mayonaise en 3el mosterd, roer dit goed door elkaar en zet klaar voor het serveren.
Bak je hamburgers op de BBQ of in een grillpan. Bak ze niet te gaar, ze moeten nog een beetje sappig en rosé zijn van binnen.
Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en leg die ook even op de BBQ of grill met de binnenkanten.
Leg de laatste minuut nog een halve plak Old Amsterdam op de burger, sluit de BBQ of doe een deksel op de grillpan zodat de kaas mooi smelt.
Beleg een broodje met een burger, een flinke schep van het uienmengsel en een lik van de mosterdmayonaise. Serveer en geniet!
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!