Ben je een salade of soep aan het maken waar wel een krokant croutonnetje in mag? Duik dan even je broodtrommel of vriezer in en maak vliegensvlug je eigen knoflook croutons van een paar sneetjes brood. Die trouwens zo verslavend lekker zijn dat je de bakplaat niet te dicht in de buurt moet zetten tijdens het afkoelen. Zeg ik uit ervaring.
Wat je nodig hebt voor een flinke bak vol
– Circa 8 sneetjes brood
– Flinke scheut olijfolie (of 2)
– 2 teentjes knoflook
– zeezout
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 10 minuten / Oventijd: 10 minuten
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de sneetjes brood met een scherp mes in kleine vierkante blokjes. Doe de blokjes in een grote kom. Schenk in een klein kommetje de olijfolie en pers hier de knoflook boven uit. Strooi er ook een goede snuf zeezout in. Klop dit door elkaar met een vork en schenk vervolgens over de blokjes brood heen. Meng het oliemengsel goed door het brood door te husselen met je handen.
Verdeel daarna de blokjes brood over het bakpapier. Zorg dat alle stukjes naast elkaar liggen. Schuif de bakplaat in de oven en bak circa 10 minuten totdat ze droog en krokant zijn. Schep ze halverwege nog even om zodat ze gelijkmatig bruin worden.
Laat de knoflook croutons afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos. Zo kun je zeker een week bewaren.
Tip: je kunt aan het oliemengsel ook nog zeer fijngehakte kruiden toevoegen. Zoals tijm, rozemarijn of oregano. Of wat denk je van basilicum voor in de tomatensoep?
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!