Kleine hapjes die je eetlust opwekken voordat je echt gaat eten. Je zou denken dat de Italianen het onder andere voor mij hebben bedacht. Maar dat is teveel eer en zo erg loop ik nou ook weer niet naast mijn schoenen. Maar feit blijft dat ik er dol op ben. Antipasto betekent ‘voor de maaltijd’ en het meervoud is antipasti. Je serveert de hapjes met een aperitivo en hoe voller de tafel hoe beter. De lijst van mogelijkheden is eindeloos en het gaat me niet lukken om jullie alles te vertellen in dit artikel. Dus ik beperk me tot mijn favoriete antipasti hapjes voor een heerlijke avond met vrienden.
Brood, olijfolie en zout
Voordat je ook maar iets gaat bereiden zorg je ervoor dat je goed brood, olijfolie extra vergine en lekker zout in huis hebt. Dit staat standaard op tafel.
Bruschette
Sneetjes brood die je insmeert met olijfolie en een teentje knoflook. Vervolgens rooster je ze in de oven om ze daarna te beleggen met heerlijke ingredienten. Klassiek met tomaat en basilicum bijvoorbeeld, of ‘gewoon’ met een plakje prosciutto. Of wat denk je van geitenkaas met vijgen? In deze blog vind je de recepten voor bruschetta met gegrilde en gemarineerde aubergine met munt en peterselie en een goddelijke uitvoering met gekarameliseerde rode ui en pecorino.
Gelukkig barst mijn site van de bruschetta recepten. Want hier vind je het recept met pompoen-knoflookspread, een bijzondere met pittige ‘nduja en de waanzinnige bruschetta met gerookte entrecote, vijgen en balsamico met witte truffel.
Mijn meest recente ontdekking was deze bruschetta met boter, ansjovis, rucola en balsamico tomaatjes. Daar worden je gasten blij van!
Groenten met iets extra’s
Zet kleine bakjes op tafel met bijzondere olijven of groenten die je gegrild en gemarineerd hebt. Kies bijvoorbeeld voor Taggiasche olijven of die heerlijke grote, groene Bella die Cerignola olijven.
Ik vind het heerlijk om plakken courgette en aubergine te grillen in de pan en ze daarna even te marineren in olijfolie en goede azijn met wat kruiden. Je kunt er daarna ook gevulde rolletjes van maken. Bijvoorbeeld aubergine met mozzarella of courgette met tonijn.
Geroosterde paprika ontbreekt ook nooit. Die marineer ik na het roosteren alleen met wat olijfolie, knoflook, zeezout en oregano, tijm of peterselie.
Is het de tijd van de artisjok, kook deze dan en serveer de blaadjes met een lichte vinaigrette. Buiten het seizoen kun je ook dit heerlijke recept maken met de heerlijke artisjokharten uit pot van Foodelicious. Deze heb ik laten uitlekken en daarna in een ovenschaal gemengd met citroenrasp, zwarte peper en een royale hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas. Vervolgens 15 minuten gebakken in de oven op 180 graden en dan komt er iets heerlijks uit!
Ook altijd leuk, makkelijke spiesjes met cherrytomaat, mozzarella en blaadjes basilicum. Zet er een bakje pesto naast waar je in kunt dippen.
Iets vissigs erbij
Visliefhebbers aan tafel, maak dan ook een paar ‘vissige’ hapjes. Een bakje goede sardines in olijfolie is al zalig. Of marineer gekookte garnalen en mosselen in een mengsel van olijfolie, rode peper, knoflook, citroen, zout en peterselie.
Ik heb ook nog een heerlijk recept voor komkommer rolletjes met zalm voor jullie, die vind je hier.
Een bijzonder hapje
Ik bedacht ooit deze amuse in de kleuren van de Italiaanse vlag en ik heb dit hapje eigenlijk nooit meer kunnen overtreffen. Wil je echt indruk maken, bereid deze glaasjes dan vooraf en serveer ze aan je gasten.
Italiaanse charcuterie
Wat echt niet mag ontbreken is een plankje met heerlijke, Italiaanse vleeswaren. Prosciutto, salami, bresaolo, mortadella, truffelworst en ga zo maar door. Ga daarvoor naar een goede slager en laat je informeren terwijl je ook gelijk proeft. De vleeswaren serveer je per soort op een houten plank, vergeet je gasten niet te vertellen wat ze in hun mond stoppen en waar het vandaan komt.
Aperitivo
Wat drink je nou bij een antipasti? Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld. Een goed glas prosecco is al prima. Of je maakt een cocktail met een scheutje siroop erdoor. In dit lijstje vind je een paar hele mooie smaken, vooral de rabarber en rozenbottel is een van mijn favorieten. Of maak een frisse cocktail met limoncello, tonic, basilicum en ijsblokjes.
Tijdens mijn laatste etentje waar ik een antipasti voor maakte, serveerde ik een cocktail van prosecco, aardbeiensiroop en basilicum. Het flesje aardbeien daiquiri (deze) had ik de avond ervoor volgestopt met blaadjes basilicum zodat de smaken er goed konden intrekken. Vervolgens een klein scheutje in een champagneglas geschonken, aangevuld met prosecco en versierd met een prikkertje met aardbei en basilicum.
Nou, dat waren ze. Al mijn tips voor het maken van een perfecte antipasti. Zullen we afspreken dat als jullie hiermee aan de slag gaan, mij ook even uitnodigen om langs te komen?
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!