Er komen veel pakketjes hier binnen. Met nieuwe producten, uitnodigingen en soms ook met regelrechte onzin. Met die onzin val ik jullie niet lastig, met de echt lekkere dingen wel. Zoals de ‘honingheerlijkheden’ van deBijZaak. Ze stuurden mij een selectie van hun producten, waaronder de honing met lamsoor, pecannoten in honing en de hete honing met sinaasappel.
Bij deBijZaak draait alles om kwaliteit. De honing die ze gebruiken is afkomstig van de oorspronkelijke Hollandse zwarte bij uit Drenthe en van Terschelling. Alleen imkers, boeren en tuinders die geen chemische bestrijdingsmiddelen toepassen, leveren hun honing, zuivel en vruchten voor hun producten. Vervolgens maken ze er bij deBijZaak geweldige producten van. Met recepturen waar vaak generaties lang aan is gesleuteld. Wat denk je bijvoorbeeld van acaciahoning, braambloesemhoning, pure chocolade honingpasta, cranberry honinggelei, honingmosterd en cranberry honingwijn? Dit is slechts een hele kleine greep uit het assortiment. Ik was onder de indruk van alle variëteiten die ze aanbieden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in het assortiment. De moeite waard om zelf eens te kijken, dat kan hier.
Mijn honingheerlijkheden bleven niet lang dicht. Het potje lamsoorhoning was binnen 2 weken op. Op het brood van de kleuter (die ‘s ochtends vroeg om zo’n lekker broodje met honing), op mijn cracker, in de yoghurt en in de thee. De pecannoten in honing zijn een echte verwennerij. Heerlijk in de havermout of in een bakje met kwark. Je kunt er ook een pecan pie van bakken, dat is misschien nog wel het beste idee.
En er was ook nog een flesje ‘hot’ honing met chili en gember. Van die combinatie werd ik persoonlijk erg enthousiast. Daar kun je namelijk briljante marinades en dressings mee maken. En noten roosteren. Ja, geroosterde noten met honing! Ik dus naar mijn kaaswinkel en daar kocht ik een bakje ongezouten noten (met heel veel macademia’s erin). Het recept is ontzettend makkelijk en het resultaat is verbluffend. Een vol bakje houdt het bij ons nog geen uur uit en ik heb inmiddels al een keer of 4 de oven aangezet voor een nieuwe voorraad.
Wat je nodig hebt voor 1 bakje
– Circa 250gr ongezouten notenmix
– 2 eetlepels hot honey met chili en gember (alternatief: maak zelf door honing te mengen met fijngehakte chili en gemberpoeder)
– snufje grof zeezout
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Doe de notenmix met de hot honey in een bak en schep goed door elkaar. Verspreid de noten vervolgens op het bakpapier en strooi er een snufje grof zeezout over. Schuif het bakblik in de oven voor 5 minuten. Schep daarna de noten om en rooster nog 5 minuten. In principe zijn ze nu goed, maar je kunt ze er eventueel nog 5 minuten langer in laten als je van ‘echt krokant’ houdt.
Laat even afkoelen en serveer direct. Wil je ze bewaren, wat ik heel knap zou vinden, schep ze dan in een luchtdichte verpakking en bewaar op het aanrecht.
Meer informatie over de honingheerlijkheden van deBijZaak vind je op hun website en daar kun je ook gelijk bestellen.
Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van een gratis toegestuurd recept. Lees hier mijn disclaimer.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!