Vandaag deel ik met jullie het laatste recept uit de risotto maestro wedstrijd. Jeroen stuurde een recept in met een flinke Hollandse knipoog. Namelijk een risotto met zuurkool en porcini. Ik voegde daar nog wat uitgebakken spekjes aan toe en zo zaten we opeens een typisch Hollands recept met risotto te eten. En dat was een hele aangename verrassing, niet voor niets won hij de derde prijs in de wedstrijd.
Het recept heb ik volledig naar eigen inzicht geschreven, omdat ik alleen een globale omschrijving van hem had gekregen. Ik hoop dat het zijn goedkeuring kan wegdragen, maar dat denk ik wel. Voor de zuurkool ging ik naar mijn groenteboer die het vers uit een emmertje voor me schept. De smaak daarvan is met geen mogelijkheid te vergelijken met de zuurkool die je in de winkel koopt. Deze zuurkool kun je zo rauw in je mond stoppen en dan is het al heerlijk van smaak. Met een zuurtje dat niet direct in je keel brandt, want zo hoort het te smaken. Probeer het eens en proef het verschil.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 30gr gedroogde porcini
– 100gr spekblokjes
– 1 ui, gesnipperd
– olijfolie
– 300gr risottorijst (arborio of carnaroli)
– 100ml droge witte wijn
– 1000ml warme (bospaddenstoelen)bouillon
– 250gr verse zuurkool
– 20gr boter
– 100gr Pecorino kaas, geraspt
– zwarte peper
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 45 minuten
Wel de porcini 30 minuten in een bakje met warm water. Laat daarna uitlekken en snijd ze in stukjes. Bak de spekblokjes in een koekenpan zonder vet gaar en krokant. Zet daarna apart totdat je gaat serveren.
Zet een grote (soep)pan op het vuur. Fruit de ui een paar minuten in 2 eetlepels olie op laag vuur. Deze moet glazig worden, maar niet verkleuren. Schep de risotto rijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk de witte wijn erbij en roer totdat de wijn bijna verdampt is.
De pan met bouillon zet je naast je. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen totdat de rijst ‘al dente’ gaar is. Schep halverwege de porcini en zuurkool erdoor.
Als de risotto klaar is zet je het vuur uit roer je de boter erdoor, 75gr van de Pecorino kaas en wat zwarte peper. Zet het deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.
Serveer de risotto met de spekblokjes en zet de overgebleven Parmezaanse kaas op tafel. Geniet van deze ‘Hollandse’ risotto!
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!