Er zijn kookboeken die van voor naar achteren leuk zijn. Het Grote Sinterklaas Kookboek is er daar een van. Je opent ‘m met een grote glimlach en dat gaat door tot de laatste pagina. Het boek bestaat al even, maar dat is geen reden om er vandaag geen aandacht aan te schenken. Want iedereen die geniet van echte sinterklaas lekkernijen wordt hier blij van.
Het is ook niet zo gek dat het boek zo klopt, want de dames die dit boek hebben gemaakt (Anneke Ammerlaan & Yolanda van der Jagt) weten wat koken is. Tijdens het proeven van zelfgebakken kruidnoten kwamen ze in zo’n nostalgische bui dat ze besloten om een compleet boek te maken met sinterklaasrecepten. Het is een cadeautje op zichzelf en pret voert de boventoon. Van de aanloop tot Sinterklaas, het heerlijke avondje als hoogtepunt tot het nagenieten. Want wat doe je met al die kruidnoten en taai taai die is overgebleven? Ook daar staan heerlijke recepten voor in het boek! Wat ik persoonlijk fijn vind is dat je hierin echt de authentieke recepten vind. Geen gedoe met minder suiker, lactose of gluten. Alleen recepten met de echte smaken van Sinterklaas. Zoals ik ze me herinner uit mijn jeugd en waar mijn hart nog steeds vol verwachting van klopt.
In het boek vind je de hoofdstukken Voorpret, Ingepakt, Heerlijk avondje en Nagenieten. In Voorpret vind je knutsels en recepten voor het moment dat Sinterklaas in het land komt. Van een aftelkalender, schoencadeautjes, marsepeinen varkentjes tot chocoladeletters. Veel creatieve recepten die ook heel leuk zijn om te maken samen met de kids. In Ingepakt vind je recepten die je kunt…inpakken dus. Want niet alleen cadeautjes verdienen een mooie verpakking. Wat denk je bijvoorbeeld van pietenzakjes met pompoen en geitenkaas, boerenkoolsigaren en kleine saucijzenpakjes?
Dan is het heerlijke avondje gekomen. Met naast cadeautjes natuurlijk ook drankjes, hapjes en hoofdgerechten. Ik zou het wel weten met de bisschopswijn, chocolademelkbuffet, Spaanse mosselen, kruidige gehakttaart en de paella van Sinterklaas. Als toetje nog een kruidnoten-soesjestoren of warme stoofpeertjes met ijs, misschien? Dan gaan we natuurlijk ook nog Nagenieten. Tijdens die periode maak je een tulband van de sinterklaasrestjes of gehaktballen met rozijnen, Spaanse peper en kruidnootjes.
Uiteraard vind je in Het Grote Sinterklaas Kookboek ook alle traditionele sinterklaasrecepten zoals gevulde speculaas, marsepein en pepernoten. Het recept van deze laatste heb ik samen met de kleuter gemaakt. En tijdens dat proces heb ik ‘m ook maar gelijk goed uitgelegd wat het verschil is tussen kruid- en pepernoten. Kruidnoten zijn namelijk hard en knapperig. Terwijl pepernoten van die lekkere taaie brokken zijn. Nooit meer vergeten dus! En maak ze dan ook maar gelijk zelf, want deze zijn echt 100x lekkerder dan de pepernoten die je in de winkel koopt.
Wat je nodig hebt voor ongeveer 50 ‘echte’ pepernoten
– 175gr tarwebloem
– 185gr roggemeel
– 1/2tl speculaaskruiden
– 1el gemalen anijszaad
– 2tl bakpoeder
– snufje zout
– 100gr stroop
– 175gr honing
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 25 minuten / Oventijd: 20 minuten
Zeef de bloem met het roggemeel, speculaaskruiden, gemalen anijszaad, bakpoeder en zout boven een kom.
Meng de stroop, honing en 80ml water in een steelpannetje en verwarm dit op laag vuur. Als het net begint te koken, zet je het vuur uit. Schenk daarna bij het bloemmengsel en roer door met een pollepel. Let op, het stroopmengels is ontzettend heet. Laat eerst afkoelen voordat je je kind in de buurt laat komen.
Nadat het is afgekoeld tot lauw kneed je het met de hand tot een samenghangend deeg. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakblik of grote springvorm met bakpapier. Rol balletjes van het deeg van circa 2cm. Druk ze rondom in en leg de pepernoten naast elkaar op het bakblik. Bestrijk de bovenkanten licht met water en bak ze daarna in 20 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en maak ze los van elkaar. Bewaar ze daarna in een luchtdichte trommel. Maar omdat ze zo lekker zijn, bewaar je ze vast niet lang.
Zelf aan de slag met Het Grote Sinterklaas Kookboek? Bestel ‘m vandaag nog bij bol.com voor € 22,50 en dan kun je volgende week aan de slag!
Ik heb een gratis exemplaar van dit boek thuis ontvangen. Omdat ik er zo enthousiast over ben, deel ik deze review graag met jullie. Lees hier mijn disclaimer.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!