Ossobuco maak ik normaal altijd met kalfsschenkel. Tot het moment dat ik schenkel van hert in de webshop van Lindenhoff zag liggen. Hollands hert heeft een verfijnde wildsmaak en ik eet het niet vaak, maar wel graag. Het is ook een van de meest duurzame stukken vlees die je kunt kopen, maar dat geldt voor al het wild. Deze ossobuco komt bij wildleverancier Pieter van Meel vandaan, een van de hofleveranciers van Lindenhoff. Wist je dat er in Nederland geen wild voor de jacht wordt uitgezet? Het Nederlandse wild heeft hierdoor een uitstekende kwaliteit. In heel het land zijn gediplomeerde jagers actief bezig om de natuur verantwoord te beheren en het wild in stand te houden.
De kwaliteit van het wild proef je terug in dit gerecht. Ik ben volledig afgeweken van mijn traditionele recept voor ossobuco en heb er een feestelijke variant van gemaakt waarbij de saus perfect combineert met de wildsmaak.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 750gr tot 1kg herten ossobuco (door het bot kies je voor een zwaarder gewicht)
– peper
– zout
– bloem
– boter
– olijfolie
– 2 kleine sjalot of 1 banaansjalot, gesnipperd
– 300ml wild- of gevogeltebouillon
– 150ml rode wijn
– 4el vossenbessenjam (ik gebruikte deze van IKEA, maar je kunt ook iets met cranberry of blauwe bessen gebruiken. Het luistert niet zo nauw)
– 2 laurierblaadjes
– 500gr oerwortel (probeer ook eens de peterseliewortel, heerlijk!)
– 500gr bataat (zoete aardappel)
– 1el maizena
– 2 takjes rozemarijn, blaadjes fijngehakt
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 2 uur
Bestrooi de herten ossobuco royaal met peper en zout en haal door de bloem. Klop overtollig bloem af. Zet een grote braadpan op het vuur en smelt hier een klontje boter in. Schenk er een scheutje olijfolie bij en bak de ossobuco rondom bruin aan op hoog vuur. Schep uit de pan en zet het vuur lager.
Fruit de sjalot in het bakvet totdat deze glazig ziet en net bruin wordt. Schenk de bouillon en rode wijn erbij en roer de jam erdoor. Leg de ossobuco hierin samen met de laurierblaadjes. Zet het vuur laag en laat 2 uur met de deksel op de pan rustig sudderen. Schep af en toe je ossobuco om en schenk er extra bouillon bij als dat nodig is.
Schil in de tussentijd de oerwortel en bataat met een dunschiller. Snijd in de lengte in dunne slierten. Leg deze in een bakblik met olijfolie, maizena, snuf zeezout en rozemarijn en hussel goed door elkaar met je handen. Rooster ongeveer 30-40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Schep tussentijds om.
Als de ossobuco volledig van het bot valt, schep je ze voorzichtig uit de pan. Laat de saus verder inkoken op hoog vuur en haal door een zeef. Doe de saus terug in de pan (proef en breng eventueel extra op smaak) met de ossobuco en verwarm nog kort door. Serveer met de geroosterde oerwortel, zoete aardappel en een royale hoeveelheid van de saus.