Wat doe je als je een fles balsamicoazijn in handen hebt van de allerbeste kwaliteit? Dan ga je, in mijn geval, een kip vullen en glazuren voor het kerstdiner. Dit was het eerste recept wat ik maakte met een van de producten uit de kerst Foodeliciousbox. Een zachte, stroperige 15 jaar gerijpte balsamico. Die ooit begon als jonge balsamico in een groot vat van 180 liter om na 15 jaar rijpen te eindigen in een vaatje van 2 liter. Vakkundig gemaakt door en geweldig op smaak. De vulling van de kip bestaat uit sjalot, kastanjechampignons, cantharellen, tijm en kastanjes. Een hoofdgerecht dat je met trots tijdens het kerstdiner kunt serveren.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– olijfolie
– 3 teentjes knoflook, grof gehakt
– 2 sjalot, grof gehakt
– zeezout
– 250gr kastanjechampignons, grof gehakt
– 150gr cantharellen, grof gehakt
– 1el verse tijm, grof gehakt
– 300gr gekookte kastanjes (deze kun je vacuüm verpakt kopen bij de groenteboer en steeds meer supermarkten)
– gemalen zwarte peper
– goede kwaliteit balsamicoazijn: bijvoorbeeld de Gran Moro Aceto Balsamico di Modena
– 1 hele kip, kamertemperatuur
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten + Oven: 80 minuten
Verhit een hapjespan en schenk hier 2 eetlepels olijfolie in. Fruit de knoflook en sjalot met een snuf zout op medium vuur. Voeg de kastanjechampignons, cantharellen en tijm toe en bak 5 minuten. Schenk er 2 eetlepels balsamicoazijn bij, laat nog 5 minuten pruttelen en zet daarna het vuur uit.
Maal de kastanjes fijn in de keukenmachine en schep over in een kom. Daarna maal je het lauwe paddenstoelenmengsel fijn. Meng dit goed door de gemalen kastanjes met nog een snufje zout en wat peper. Gewoon met je handen, totdat je een compact mengsel hebt.
Verwarm de oven voor op 225 graden en zet een bakblik klaar.
Vul de kip tot de nok met het paddenstoelen-kastanjemengsel. Smeer daarna de buitenkant in met zout en peper. Leg de kip in het bakblik en bestrijk, met een kwastje, volledig met de balsamico.
Zet de kip 10 minuten in de oven op 225 graden en draai daarna de temperatuur terug naar 180 graden. Op deze temperatuur bak je ‘m nog 20 minuten. Haal halverwege het bakblik uit de oven en glaceer nogmaals met balsamico. Daarna draai je de temperatuur terug naar 120 graden, laat het deurtje van de oven even openstaan om de warmte eruit te laten. Op dat moment dek je het bakblik af met aluminiumfolie. Zet de kip nog 60 minuten in de oven op deze temperatuur.
Laat de kip even rusten op het aanrecht en snijd ‘m daarna in stukken. Leg de stukken op een serveerschaal en schenk het vocht uit het bakblik erover.
Serveer met cranberry compote, truffel mac & cheese en een frisse, groene salade.
Recept & fotografie: Francesca