Dit is weer zo’n salade die het prima doet in de winter. Boordevol groenten en met een rijke smaak door de gember, soja en oestersaus. Extra voedzaam door de tofu en daardoor goed geschikt als avondmaaltijd. Wat ons betreft een blijvertje, zelfs de kleuter at het met plezier. Ik heb hiervoor trouwens babyspinazie gebruikt. Deze jonge spinazie is goed rauw te verwerken in salades, omdat de blaadjes malser zijn.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 3 teentjes knoflook
– 1 stukje gember van 1cm, geschild
– 100gr shiitake
– 200gr andere paddenstoelen (ik koos voor bundelzwammen, maar het kan iedere soort zijn)
– 1 stronk paksoi
– 1 blok tofu (ongeveer 375 gram), uitgelekt
– 1/2 winterwortel
– zonnebloemolie
– 2el sojasaus
– 2el oestersaus (laat weg voor volledig vegetarisch, schenk er dan iets meer sojasaus bij)
– witte peper
– 100gr babyspinazie
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
Snijd de knoflook in dunne plakjes en hak de gember fijn. Hak de paddenstoelen en paksoi grof. Snijd de tofu in blokjes en rasp de winterwortel grof.
Zet een grote hapjespan of wok op hoog vuur. Bak vervolgens de plakjes knoflook aan in 2 eetlepels zonnebloemolie totdat ze lichtbruin worden. Voeg de gember toe en bak kort mee. Roerbak de paddenstoelen en paksoi een paar minuten mee. Zet het vuur lager en schenk de soja- en oestersaus erbij. Schep de blokjes tofu erbij en roer alles goed door. Laat vervolgens nog 5 minuten op laag vuur pruttelen. Proef en breng op smaak met witte peper en eventueel wat extra sojasaus.
Verdeel de babyspinazie over een grote schaal of kom. Schep de groenten uit de pan met een schuimspaan (er zit vrij veel vocht in de pan en dat wil je niet allemaal in je salade) en verdeel over de spinazie. Bestrooi met de geraspte winterwortel en hussel door elkaar. Serveer direct.