Vandaag ronden we het valentijnsmenu af met een echt verwendessert. Niet alleen maken we chocolade lava cakes, maar die vullen we ook nog eens met een hart van dulce de leche. Wat mij betreft de allerlekkerste karamelsaus die er is. Ik heb in Nederland nog niet de ultieme kant-en-klare dulce gevonden (iemand tips?), maar gelukkig kun je het zelf ook maken. Het luistert trouwens nauw om de cake zo te bakken in de oven dat de binnenkant vloeibaar blijft, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt…je verovert er zomaar het hart van je geliefde mee.
Wat je nodig hebt voor 2 chocolade lava cakes
– 50gr pure chocolade
– 55gr boter + extra om in te vetten
– 1 ei
– 1 eidooier
– 40gr suiker
– 25gr bloem
– 2el dulce de leche (bekijk hier het recept)
– om te serveren: poedersuiker
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet 2 kleine ovenschaaltjes licht in met boter.
Breek de chocolade in stukjes en doe samen met de boter in een steelpannetje. Smelt dit zachtjes zonder te laten koken en laat daarna iets afkoelen.
Meng het ei met de eidooier en suiker en klop dit schuimig. Schep daarna de gesmolten chocolade met boter erdoor en de bloem. Vul de schaaltjes voor de helft met het beslag en schep daar een eetlepel dulce de leche in. Vul vervolgens verder met de andere helft van het beslag.
Zet de schaaltjes in de oven en bak ze 10-12 minuten. Let goed op terwijl ze in de oven staan. Als de bovenkant gaar is, kunnen ze eruit. Niet te lang laten doorbakken, want dan heb je geen vloeibare kern. Snijd de cakejes los van de zijkant van het bakje met een warm mes en stort ze daarna op het bord. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct.
Recept & fotografie: Francesca