Ik hoef thuis echt niet aan te komen met geitenkaas. Maakt niet uit hoe ik het serveer en al verwerk ik maar een kleine hoeveelheid in een recept dan haalt hij het er nog uit. Dan heb ik het over mijn Mr. die normaal altijd heel makkelijk is, maar geitenkaas ziet als een van de weinige redenen tot scheiding van tafel en bed. Je begrijpt wat er gebeurt als hij dus weg is of ik, in dit geval, een middagje ga koken met vriendinnetjes Deedylicious en Lekker eten met Linda. Dan ren ik naar de kaasboer en vraag hijgend om zijn lekkerste geitenkaas.
Ach nee, zo ging het natuurlijk niet, maar ik wilde wel eindelijk weer eens wat maken ermee. Het werd een quiche met tomaat, rozemarijn en geitenkaas en dat was nog wel even een uitdaging. Niet omdat het recept ingewikkeld is, maar omdat tomaten vochtig zijn en als vocht in aanraking komt met bladerdeeg dan krijg je heel vaak zo’n zompige bodem. En met die bodems ben ik klaar. Ik wil alleen nog primair gekraak horen als ik een hap van mijn hartige taart neem. En zo geschiedde.
Wat je nodig hebt voor 1 quiche
– 1 rol koelvers bladerdeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny)
– (ongekookte) couscous
– 5 eieren
– 200gr crème fraîche
– peper
– zout
– 1 takje rozemarijn, blaadjes fijngehakt
– 50gr geitenkaas (bijvoorbeeld deze Anny Crottin de Chavignol die ik bij de kaasboer kocht)
– 200gr smaakvolle cherrytomaten (ik gebruikte de Looije Subliem tomaatjes, bijzonder lekker van smaak en tegenwoordig bij Albert Heijn te koop)
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 20 minuten / Oventijd: 30 minuten
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een quichevorm in (een vorm met uitneembare bodem is ideaal) en bekleed deze helemaal met bladerdeeg. Als je een rechthoekige lap bladerdeeg hebt snijd je een strook eraf die je kunt gebruiken om rondom de cirkel verder ‘dicht’ te maken. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem en bedek de bodem daarna met een laagje couscous. Dit klinkt wellicht gek, maar werkt fantastisch. De couscous neemt namelijk het overtollige vocht op, zorgt voor de krokante bodem en je proeft er niets meer van na het bakken. Snijd daarna het overtollig bladerdeeg met een scherp mes weg en zet de vorm even in de koelkast.
Klop de eieren los met de crème fraîche, snuf peper en zout en de gehakte rozemarijn. Verkruimel de geitenkaas en halveer de cherrytomaten.
Haal de vorm uit de koelkast en schenk het eimengsel erin. Verdeel daar de verkruimelde geitenkaas over en leg de gehalveerde cherrytomaten in het mengsel, met de snijkant naar boven.
Zet je quichevorm in de oven en bak circa 30 minuten totdat de randjes goudbruin zijn en de bovenkant net gaar is. Even laten afkoelen en daarna genieten! Lekker als lunch, als hapje bij de borrel of als avondeten met een salade erbij.