Je mag mij altijd wakker maken voor paella of ieder andere Mediterraanse rijstschotel met vis. Maar goed, wat nou als je daar doordeweeks zin in hebt, maar geen tijd of puf hebt om lang in de keuken te staan? Dan gebruik je voortaan dit snelle paella recept. Binnen 30 minuten staat het op tafel, beloofd!
Dit recept heeft natuurlijk niets te maken met de authentieke Valenciaanse paella, daar heb je wel wat meer voor nodig qua ingredienten en tijd. Maar een kniesoor die daar op let. Zorg er wel voor dat je echte paella-rijst gebruikt. Deze wordt niet papperig, maar behoudt een bite tijdens het koken. De stevige korrel kan vaak tot wel twee keer zoveel vocht absorberen als een gewone rijstkorrel.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– olijfolie
– 1tl gerookt paprikapoeder
– 1tl gedroogde rozemarijn of tijm
– 300gr paella rijst
– 1 blik (400ml) pomodorini of gepelde tomaten van goede kwaliteit
– 800ml hete kippenbouillon
– 1 plukje saffraandraadjes
– 400gr vis naar keuze: ik combineerde garnalen en octopus in stukjes, maar schelpen (mosselen of kokkels) zijn er ook heerlijk in
– 200gr doperwten
– om te serveren: citroensap en gehakte platte peterselie
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
Hak de ui en knoflook fijn. Zet een grote pan op het vuur en fruit de ui en knoflook in 3 eetlepels olijfolie. Strooi de paprikapoeder en rozemarijn/tijm erbij samen met de paella rijst. Bak dit 1 minuut mee terwijl je blijft omscheppen. Schenk het blik pomodorini erbij samen met de hete kippenbouillon. Roer de saffraan erdoor en zet het vuur lager. Laat nu 18-20 minuten pruttelen terwijl je af en toe roert.
De laatste 5 minuten roer je de garnalen, octopus (ook schelpen) en doperwten erdoor. Als de rijst net gaar is, maar er nog wel genoeg vocht in de pan zit is je snelle paella klaar. Druppel vlak voor het serveren wat vers citroensap erover en garneer met gehakte peterselie.
Tip: je kunt de snelle paella ook met chorizo en/of kip maken. Snijd deze in stukjes en bak mee met de knoflook en ui.
Recept & fotografie: Francesca, geïnspireerd op dit recept van BBC Good Food.