Ik weet dat ik in herhaling val, maar wat is er in hemelsnaam met het weer aan de hand. Het is juli en ik heb een maillot aan, shawl om en krijg perspakketjes met dikke sokken en stoofperen.
De laatste keer dat ik keek was het toch pas over een half jaar winter? Nou, laat ik niet teveel de weergoden verzoeken, want ik wil dit weekend namelijk wel een zonnetje, al is ‘ie maar heel klein. Het is namelijk Culinair Zoetermeer dit weekend en dat betekent dat wij er voor het vierde jaar weer staan met Kids Culinair! Op het terrein op de Markt in Zoetermeer kunnen kinderen zich culinair vermaken met workshops, blinde proeverijen, de grote kruidenquiz, de KitchenAid smoothiebar, culinair knutselen en een receptenwedstrijd waarmee ze toffe prijzen kunnen winnen. Zin om langs te komen? Dan zie ik je graag dit weekend tussen 13.00 – 18.00 uur, de entree is gratis!
Tot zover mijn promoverhaaltje, tijd voor het weekmenu. Want daar komen jullie natuurlijk voor.
Maandag
We beginnen de week met een zalige krieltjessalade met radijs, veel verse kruiden en ciderdressing. Zomer op je bord, beloofd!
Dinsdag
Ik ben dol op rijstsalades. Prima gerecht om restjes in te verwerken en je bent er zo klaar mee. En als je kiest voor zilvervliesrijst, heb je ook een hele voedzame salade. Zoals deze uitvoering met tonijn en geroosterde paprika.
Woensdag
Vandaag staat er een creatief recept met bruine bonen op het menu. Met een hele goede reden, want HAK heeft mij dit jaar namelijk uitgeroepen tot de ‘ambassadeur van de bruine boon’! Dat je met bruine bonen meer kunt dan soep maken of serveren in de winter bewijst dit recept. Deze bruine bonen met een Marokkaans tintje, door de ras el hanout, serveer je in een kommetje met spelt en rauwe groenten zoals paprika en cherrytomaten. Fris, voedzaam en ontzettend lekker.
Donderdag
Soepje dan maar in deze zomerse winter? De maissoep met kokos en gerookte kip kan ik iedere week wel eten.
Vrijdag
Als je zoete aardappels poft, kun je ze daarna vullen met heel veel verschillende ingredienten. Deze uitvoering met Hollandse garnalen blijft mijn favoriet. Serveer er een salade bij en wat toast en je hebt een heerlijke vrijdagavondmaaltje.
Zaterdag
Wat denk je van een vitello tonnato als lunch vandaag? Bij voorkeur in de tuin natuurlijk met een koel glas witte wijn erbij, maar ik beloof niets.
Zondag
Hagelslag-liefhebbers komen helemaal aan hun trekken in dit nieuwe artikel van mij waarin ik mijn hagelslag bekentenissen de wereld ingooi. Inclusief mijn recept voor pure chocoladetruffels met hagelslag. Die kun je mooi op zondag maken.
Ga je iets maken, laat dan even een foto achter op social media. Dat vinden we leuk! Vergeet niet te taggen met #francescakookt zodat we jullie foto’s weer terug kunnen vinden.