Van die salades die standaard in je repertoire horen, omdat ze makkelijk te bereiden zijn en vol smaak zitten. Dit is er eentje van. Met als basis de warmgerookte zalm van mijn visboer. Je mag het van mij ook zelf roken, maar dan is het makkelijke en snelle er een beetje vanaf. Gecombineerd met grapefruit, geraspte venkel en de zalige mangoazijn van Foodelicious.
Wat je nodig hebt voor 2 personen
– 2 kropjes baby romaine of 1/2 ‘grote’ krop
– 2 moten warmgerookte zalm
– 1/2 venkel
– 1 grapefruit
– 2 el mangoazijn (niet in huis, vervang dan door witte wijnazijn of grapefruitsap)
– 4 el olijfolie extra vergine
– zeezout
– witte peper
– 4 takjes dille
– 8 sprietjes bieslook
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 10 minuten
1. Trek de blaadjes romaine sla los, was en droog ze. Verdeel over een platte schaal en leg daar de warmgerookte zalm op in grove stukken.
2. Rasp de venkel fijn en verdeel over de zalm.
3. Halveer de grapefruit en snijd de partjes los met een grapefruit mes of scherp aardappelschilmesje. Wip de partjes uit de schil en verdeel over de salade.
4. Klop een dressing van de mangoazijn, olijfolie, snuf zeezout en witte peper.
5. Hak de dille en bieslook grof.
6. Breng de salade op smaak met de dressing en gehakte kruiden.
Serveer direct, bijvoorbeeld met geroosterd brood.
Recept & fotografie: Francesca