Het is inmiddels alweer oktober en waar we de afgelopen weken de zon nog even te zien kregen, is het de afgelopen dagen vooral wind, regen en kou wat er voorbij komt. Typisch herfstweer dus. Van dat weer ben ik geen grote fan, daarentegen wel van de prachtige kleuren van de bladeren overal. En natuurlijk van al die lekkere herfstgroenten, met dit weer krijg je daar op de een of andere manier ook direct trek in.
Denk aan pompoen, maar ook aan de koolsoorten als bloemkool, boerenkool en zuurkool. En de wat minder voor de hand liggende, maar onwijs lekkere, knolselderij of pastinaak. Paddenstoelen zijn ook kenmerkers van de herfst. Allerlei heerlijke groentesoorten dus waar we verwarmende gerechten mee kunnen maken. In dit artikel zetten we 5 herfstgroenten in de spotlight en geven we je de lekkerste recepten die je ermee kunt maken.
1. De lekkerste recepten met pompoen
Met pompoen kun je vele kanten op. Denk aan soep, ovenschotels, puree, roosteren, bakken en zelfs desserts. Doordat deze groente zo veelzijdig is, kun je er telkens weer wat anders meemaken. De afgelopen week heb ik volgens mij al drie keer pompoen gegeten, maar geen een keer hetzelfde! Lekkere recepten met pompoen op een rijtje:
1. Spaghetti met pompoensaus en spe(c)kjes
2. Geroosterde pompoen met kip uit Jamie’s Super Food
3. Plaattaart met gehakt en pompoen
4. Pompoenmousse
5. Pompoen aardappelsoep met truffel
Kijk hier voor nog meer pompoen inspiratie
2. De lekkerste recepten met de koolsoorten
Waar ik in de zomer heel vaak trek heb in salades, denk ik in de herfst heel vaak aan koolsoorten. Zoals bloemkool, boerenkool, zuurkool, rode kool, spruitjes en romanesco. Stamppotten zijn hier thuis zeker favoriet, maar ook met koolsoorten kun je meer dan je denkt. Zo kun je van bloemkool rijst maken en van boerenkool pesto. De lekkerste recepten met koolsoorten op een rij:
1. Bloemkool rijst
2. Ovenschotel met bloemkool, prei en kabeljauw
3. Pasta met bloemkool, worst en pesto giallo
4. Minestrone met boerenkool en balletjes
5. Pasta met kip en boerenkoolpesto
6. Risotto met zuurkool en porcini
7. Zuurkool met een Surinaamse twist
8. Pasta met romanesco runderworst en room
9. Rode kool met appel en kaneel
10. Pissaldière met rode kool
Kijk hier voor nog meer bloemkool inspiratie, hier voor boerenkool, hier hier voor zuurkool en hier voor rode kool.
3. De lekkerste recepten met knolselderij
Knolselderij is familie van de wortel en een goede vervanger van aardappels. Je kunt er dan ook een heerlijk pureetje van maken. Knolselderijsoep is ook een van mijn favoriete gerechten met deze groente. Het is over het algemeen geen alledaags gebruikte groente, maar daar zou best eens verandering in mogen komen want er zijn een heleboel lekkere recepten met knolselderij, zoals:
1. Pasta met knolselderij van Antonio
2. Krokante kabeljauw met doperwten-knolselderijpuree
3. Knolselderijsoep
4. Lasagne van knolselderij
4. De lekkerste recepten met pastinaak
Pastinaak hoort bij de ‘vergeten groenten’ groep. Ik vraag me af of dat nog steeds zo is, want ik zie pastinaak steeds vaker terugkomen in recepten. En terecht ook want het is heerlijk! Voor als je even vergeten bent hoe pastinaak precies smaakt, een beetje als wortel maar dan iets minder zoet. Je kan pastinaak verwerken in stoofschotels, soepen en zelfs curry’s. De lekkerste recepten met pastinaak:
1. Ovenrisotto met pastinaak, kruiden en heek
2. Bavette met vijgenchutney en pastinaak stamppot met geroosterde ui
3. Broccoli pastinaaksoep met gerookte kip
4. Runderworst met cantharellen en pastinaak truffelpuree
5. Pasta met boter, salie en gegrilde pastinaak
Kijk hier voor nog meer pastinaak inspiratie
5. De lekkerste recepten met paddenstoelen
En natuurlijk paddenstoelen. Denk aan cantharellen en eekhoorntjesbrood, volop verkrijgbaar in de herfst. Toen ik laatst op culinaire rondreis door de Achterhoek was, werden er ook veel wilde paddenstoelen bij het wildvlees geserveerd. Ook een erg goede combi dus. Met paddenstoelen kun je vele kanten op, zoals deze:
1. Mac and Cheese met paddenstoelen
2. Risotto met mosterd, paddenstoelen en chorizo
3. Snelle stoof met worst, paddenstoelen en koriander
4. Gesauteerde paddenstoelen met spinazie en truffel
5. Tofu roerbak met mais, peultjes en cantharellen
Kijk hier voor nog meer inspiratie met paddenstoelen.
Laat je dus vooral niet verregenen, wegwaaien of onderkoelen en verwen jezelf tijdens de herfst met de lekkerste recepten met deze herfstgroenten. Eet lekker!
Tekst: Francesca