“Mama, mag ik een pakje chocomel/appelsap/limonade/vulzelfmaarin?” en zelfs om cola wordt hier in huis al gevraagd. Vaak zit er een groot gat tussen wat je kind graag wil drinken versus wat goed voor hem of haar is. Daarom vandaag een artikel over betere dranken voor kinderen.
Water is de beste keuze
Eerst even terug naar de vraag van mijn kleuter. Hij zal altijd proberen om iets van limonade of chocolademelk van ons te ontfutselen, want dat is zoet en dus lekker. Maar, gelukkig, water is nog steeds zijn favoriete dorstlesser. Menig maal vraagt hij om een bekertje water of water met bubbels en een schijfje citroen als we uit eten gaan. Het is ook de enige drank die mee naar school gaat in een beker. Met uitzondering van de laatste dag voor een vakantie, dan mag hij een pakje mee. Daar verheugt hij zich dan al een week op.
Een kind heeft gemiddeld ongeveer 1 liter vocht op een dag nodig. En daarvoor is water de allerbeste keuze. Het bevat geen suiker, geen kleurstoffen, geen onnodige troep en doet precies wat het moet doen. En nee, water is niet zielig, smakeloos of saai. Het is de meest coole drank die je kunt drinken, want je wordt er groot en sterk van en het is lekker. Tenminste, dat zal mijn zoontje je met pretogen vertellen als je ernaar vraagt.
Begin er zo jong mogelijk mee, naast de melkvoedingen, en maak dat de standaard in huis in plaats van diksap of andere aanmaaklimonades. Maak het vrolijker door fruit en kruiden eraan toe te voegen waar je kind ook invloed op heeft. Dol op aardbeien bijvoorbeeld? Gooi ze dan in een glazen karaf met ijsblokjes erbij en het water is opeens een stuk interessanter. Kinderfeestje? Laat ze dan zelf hun eigen watercocktails bedenken en versier de glazen met mooie rietjes of andere versiersels.
Wat is er mis met een pakje appelsap?
Het is een misvatting dat appelsap, of ieder andere vruchtensap uit een pakje, goed is voor je kind. Vanwege het fruit (welk fruit?) en de vitaminen (veelal toegevoegd) bijvoorbeeld. Laat ze dan maar gewoon een appel eten, dat is veel beter.
Het probleem met pakjes drinken is dat ze ongemerkt barstensvol zitten met suiker. Dat varieert van 1 tot soms wel 6 suikerklontjes. Per pakje! En als een kind er dan ook nog meerdere op een dag drinkt, kan het een probleem worden. Denk aan overgewicht op jonge leeftijd en tandproblemen doordat je suiker aan het drinken bent, want daar komt het uiteindelijk op neer.
Voor de goede orde, ik heb er geen problemen mee als een kind suiker eet. Maar wel met mate. Hij mag gewoon een koekje of snoepje uit school, eet veel fruit, is dol op een toetje en eet geregeld een ijsje als het buiten warm is. Dat kan prima, omdat hij verder (meestal) gevarieerd en bewust eet. En laten we de lichaamsbeweging niet vergeten. Met gymmen op school en daarnaast nog voetbal, judo en de wekelijkse zwemles zit dat wel goed.
Het is zonde om je kind vloeibare suiker te laten drinken als dat niet nodig is. Maak er geen gewoonte van en bewaar het voor speciale momenten zoals verjaardagen, tijdens het uit eten gaan of een keer in het wekend.
Wat geef je nog meer te drinken naast water?
Naast water zijn er natuurlijk ook dranken zoals melk en thee. In de melk-categorie kun je kiezen voor dierlijke zuivel of plantaardige opties. Kinderen hebben trouwens niet meer dan 2 bekertjes melk per dag nodig en houd er rekening mee dat plantaardige opties (denk aan amandel- en havermelk) vaak ook nog ongemerkt veel suiker bevatten. Goed het etiket lezen dus.
Daarnaast zijn er ook een aantal merken verkrijgbaar die wel goede dranken of siropen in de markt hebben gezet. Denk aan CoolBear (gezoet met stevia) die echt lekkere siropen hebben of de pakjes van Cawston Press die bestaan uit puur geperst fruit en water (in ieder geval verkrijgbaar bij Albert Heijn). Let wel, ook hier zitten suikers in, maar dat zijn alleen suikers uit het fruit en verder is er geen rotzooi aan toegevoegd. Is dus nog steeds niet iets wat je iedere dag mee naar school geeft, maar is wel een veel betere keuze. En geef je kinderen geen light frisdranken of andere chemische siropen, dan kun je nog beter een siroop van echt fruit geven.
Je kunt ook zelf dranken maken, denk aan ijsthee of zelfgemaakte limonade van echte citroenen. Weet je dat je zelf ook chocomel en fristi kunt maken? De recepten daarvan staan in mijn boek Mag ik nog een hapje?. Maar gelukkig kunnen jullie het recept van de fristi ook in de review van Marina vinden 😉
Belangrijk om altijd te beseffen: ook al maak je de dranken zelf (denk ook aan smoothies of verse sappen met fruit) dan zit er nog steeds suiker in. Honing, agavesiroop en fruitsuikers hebben uiteindelijk hetzelfde effect in het lichaam. Dus beperk die altijd tot een minimum. Stel je voor dat je een glas vers appelsap drinkt wat geperst is van 6 appels, dat heb je zo opgedronken en dan kun je het idee hebben dat je heel gezond bezig bent geweest. Maar als die 6 appels heel voor je neus liggen en iemand je vraagt om die achter elkaar op te eten dan krijg je dat niet voor elkaar. Dus als je een vers sapje maakt voor je kind zorg dan dat de groente-component groter is dan de fruit-component.
Tekst: Francesca, Fotografie: Wendy van Bree Fotografie & DeedyLicious