Hebben jullie weleens halloumi gegeten? Ik tot ik deze salade met geroosterde wortel maakte nog nooit en ik vind het een hele fijne ontdekking. Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas. Soms wordt er ook een beetje koemelk aan toegevoegd. Het lijkt op fetakaas, en dat komt met name doordat de kaas erg zout is. Het verschil met feta zit ‘m in de structuur. Deze lijkt in dat opzicht meer op mozzarella, het is namelijk vrij elastisch.
Maar goed, je moet het dus echt gewoon een keertje proberen! Geroosterd vond ik het heerlijk smaken en je maakt er gemakkelijk een lekkere salade met geroosterde wortel en halloumi van.
Meer recepten met halloumi? Laat je hier inspireren.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 600 gr wortels, in middelgrote repen
- 4 el olijfolie + extra voor grillen
- 2 el honing
- zeezout
- 200 gr halloumi
- 6 el olijfolie extra vergine
- 1 sinaasappel, uitgeperst
- 2 el rode wijnazijn
- 1/4 tl gemalen chili
- zwarte peper
- 75 gr rucola
- voor maaltijdsalade: 300 gr bulgur + 1 groentebouillonblokje
- optioneel: 2 el hazelnoten, geroosterd en grofgehakt
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten oventijd
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakblik met bakpapier en leg daar de wortels op. Besprenkel met 4 el olijfolie, honing en zeezout en hussel door elkaar. Rooster 30 minuten in de oven totdat de wortels zacht zijn.
- Rooster de plakken haloumi in een grillpan in een scheutje olijfolie totdat ze bruine streepjes krijgen.
- Maak een dressing van de olijfolie extra vergine, sinaasappelsap, rode wijnazijn, chili, peper en zout. Verdeel de rucola en de wortel over de borden en besprenkel met de dressing. Leg daarop de haloumi en garneer optioneel voor wat extra’s nog met hazelnoten.
Tip: Er een stevige maaltijdsalade van maken? Bereid dan 300 gr bulgur en vervang het water voor groentebouillon. En rooster 2 grof gehakte rode uien mee met de wortels.
Mijn eerste kennismaking met halloumi in deze salade met geroosterde wortel was zeer welkom. Geniet ervan!
Recept & fotografie: Dominique