Dit gerecht is ontstaan door restjes. Ik had niet zo veel tijd om naar de supermarkt te gaan en wilde daarom de producten die ik nog in huis had opmaken. Het blijkt maar weer dat daardoor soms de lekkerste gerechten op tafel komen. We hebben hier namelijk echt van gesmuld!
Door de specerijen krijgt de lasagne een beetje pit, wat goed combineert met het zoete van de aardappel. Mocht je niet van lamsgehakt houden, kun je dit vervangen door rundergehakt of je laat het gehakt er helemaal uit. Dan heb je een heerlijke vegetarische lasagne.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
- 1 (gele) courgette
- zout
- 2 grote zoete aardappels
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 300 gr lams- of rundergehakt
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl kurkumapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken (voor kinderen kun je dit eruit laten)
- zwarte peper
- 700 ml passata (tomatensaus)
- 10 (verse) lasagnebladen
- 1 bol mozzarella
- 150 gr belegen kaas, geraspt
Wat je gaat doen
Voorbereiding: 30 minuten / Bereiding: 20 minuten / Oven: 25 minuten
1. Snijd de courgette in dunne plakken met bijvoorbeeld een mandoline. Leg de plakken in een vergiet, strooi er zout over en laat 30 minuten liggen (kan ook een nacht in de koelkast). Je kunt deze stap overslaan, maar als je dit niet doet is de kans aanwezig dat je lasagne waterig wordt. Veeg het zout er zorgvuldig af voordat je de plakken in de lasagne gaat verwerken.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
3. Schil de zoete aardappel en snijd in dunne plakken met dezelfde mandoline. Kook de plakken 5 minuten in kokend water tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
4. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook in 1 el olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met kerrie, kurkuma, komijn, paprika, chili en peper en zout naar smaak. Voeg de passata toe en warm een paar minuten door.
5. Nu ga je de lasagne opbouwen. Begin met een laagje saus gevolgd door lasagnebladen (kook gedroogde eerst even voor), dan weer saus en daarop een laag zoete aardappel en courgette. Vervolg met lasagnebladen, saus, lasagnebladen, saus en de tweede en tevens laatste laag zoete aardappel en courgette. Verdeel als laatste de mozzarella in stukjes en geraspte kaas over de lasagne en zet 25 – 30 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
Tip: Lekker om te serveren met een frisse salade.
Zo zie je maar waar restjes toe kunnen leiden, deze lasagne met zoete aardappel en courgette komt zeker nog vaker op tafel!
Recept & fotografie: Dominique