[vc_row][vc_column][vc_column_text]En toen was het alweer tijd voor de derde aflevering van onze Noordzeekrab special. In de eerste aflevering liet ik jullie kennismaken met de Noordzeekrab, gaf ik jullie de algemene bereidingswijze en het recept voor krabpoten met cajundip. En in de tweede aflevering kon je smullen van een heerlijke krabsalade met avocado.
Vandaag krijgen jullie een recept waarbij je daadwerkelijk de hele Noordzeekrab gebruikt, namelijk bisque van krab. Dat is eigenlijk niet veel anders dan een soep, alleen trek je de smaak van de schalen van schaaldieren en daarom noemen ze het een bisque. Zo heb je bijvoorbeeld ook kreeftenbisque.
In deze bisque zit wel even wat werk, maar als het dan eenmaal op tafel staat heb je wel een prachtig gerecht. Hier proef je echt die delicate smaak van de krab in terug. Perfect als voorgerecht van een diner, maar je kunt er met wat stokbrood bij ook zo een maaltijdsoep van maken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”recepten”][vc_column][vc_column_text]
Wat je nodig hebt voor 1 grote soeppan:
- 2-3 Noordzeekrabben (afhankelijk van de grootte)
- boter
- 1 ui, grofgesneden
- 1 wortel, grofgesneden
- 2 bleekselderij stengels, grofgesneden
- 65 gram bloem
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 350 ml droge witte wijn
- 1 liter vis- of groentebouillon
- 2 blaadjes verse laurier
- 3 takjes verse tijm
- 1 el srirachasaus
- scheutje slagroom
- zout
- peper
- halve gele paprika, in kleine blokjes
- halve komkommer, in kleine blokjes
- 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
- bieslook ter garnering
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35887″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”wtd”][vc_column][vc_column_text]
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 60 min (excl. bereiding en schoonmaken van de hele krab)
- Heb je de Noordzeekrab nog niet in z’n geheel bereid of schoongemaakt, kijk dan eerst hier. Bewaar de schalen.
- Verwarm een soeppan op laag vuur en smelt hierin de boter. Voeg de grofgesneden ui, wortel en bleekselderij toe. Laat in zo’n 10 minuten de groenten wat zachter worden.
- Meng hier de bloem en schalen van de krab doorheen. Laat dit ook zo’n 10 minuten meebakken.
- Voeg de tomatenpuree en wijn toe en meng alles goed. Kook dit voor zo’n 5 minuten zodat de alcohol verdampt. Voeg dan de bouillon, laurier en tijm toe. Roer alles nogmaals goed door elkaar en laat dan zo’n 20 minuten sudderen. Roer af en toe door.
- Nu ga je de soep zeven. De tijm en laurier kun je weggooien, maar bewaar de schalen want hier ga je nog meer smaak uit trekken. Dit doe je door de schalen fijn te malen in een hakmolen of keukenmachine. Doe terug in de zeef en help met de achterkant van een lepel al het sap door de zeef heen te duwen.
- Voeg de slagroom en sriracha toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de krabbisque in diepe borden, verdeel daar wat van de komkommer, gele paprika, bleekselderij en natuurlijk het krabvlees over. Garneer optioneel nog met wat fijngesneden bieslook en je bisque van Noordzeekrab is klaar!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”schoolbord”][vc_column][vc_column_text]
Deze bisque van krab is alweer het derde recept in de reeks. In dit gerecht komt de delicate smaak van de Noordzeekrab goed naar voren, heerlijk als voorgerecht van een diner maar ook zo om te toveren als maaltijdsoep. Zijn jullie inmiddels het Noordzeekrab avontuur zelf al aangegaan? Ik ben benieuwd!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]